Forum

Powrót Wybór trybu

EK

Ewelina Kołodziejska

3

Jesteśmy w trakcie realizacji umowy polegającej na przebudowie budynku. Wyboru wykonawcy dokonaliśmy zgodnie a trybem podstawowym. W trakcie prac doszliśmy do wniosku, że warto by było zrobić prace nie ujęte w realizowanej umowie tj.
1. Wymiana istniejących płytek podłogowych w całym przebudowywanym obiekcie
2. Malowanie wewnętrzne obiektu
Wartość szacunkowa tych prac wynosi około 100.000,00 zł netto.

Pytanie:
1. czy muszę dokonać wyboru wykonawcy w trybie przetargowym?
2. czy mogę zlecić to obecnemu wykonawcy, bo wprowadzanie nowego jest w tym momencie bez sensu.
Jesteśmy w trakcie realizacji umowy polegającej na przebudowie budynku. Wyboru wykonawcy dokonaliśmy zgodnie a trybem podstawowym. W trakcie prac doszliśmy do wniosku, że warto by było zrobić prace nie ujęte w realizowanej umowie tj. 1. Wymiana istniejących płytek podłogowych w całym przebudowywanym obiekcie 2. Malowanie wewnętrzne obiektu Wartość szacunkowa tych prac wynosi około 100.000,00 zł netto. Pytanie: 1. czy muszę dokonać wyboru wykonawcy w trybie przetargowym? 2. czy mogę zlecić to obecnemu wykonawcy, bo wprowadzanie nowego jest w tym momencie bez sensu.
0
2022-07-28 10:53 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Jeżeli umowa nie przewiduje robót dodatkowych, to można to zlecić obecnemu wykonawcy pod warunkiem spełnienia przesłanek z art. 455, natomiast jeżeli nie występują żadne przesłanki z art. 455, to niestety trzeba zrobić postępowanie zgodnie z PZP. Ewentualnie można skorzystać z art. 30 ust. 4, ale nie wiem czy wcześniej przewidzieliście takie rozwiązanie. Udzielenie zamówienia bez zastosowania ustawy, będzie traktowane jako dzielenie zamówienia w celu ominięcia stosowania ustawy PZP.
Jeżeli umowa nie przewiduje robót dodatkowych, to można to zlecić obecnemu wykonawcy pod warunkiem spełnienia przesłanek z art. 455, natomiast jeżeli nie występują żadne przesłanki z art. 455, to niestety trzeba zrobić postępowanie zgodnie z PZP. Ewentualnie można skorzystać z art. 30 ust. 4, ale nie wiem czy wcześniej przewidzieliście takie rozwiązanie. Udzielenie zamówienia bez zastosowania ustawy, będzie traktowane jako dzielenie zamówienia w celu ominięcia stosowania ustawy PZP.
0
2022-07-28 11:05 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy