Forum

Powrót jedna polisa OC a kilka umów

E.

Edyta .....

0

Dzień dobry Państwu,
Podpisałam dwie umowy z jednym Wykonawcą na łączną kwotę 1 300 000 zł - jedna umowa na 500 000 zł, druga umowa na 800 000 zł. Zgodnie z umową, Wykonawca ma obowiązek posiadać polisę OC - (...) Wykonawca zobowiązany jest posiadać ubezpieczenie z tytułu odpowiedzialności cywilnej z tytułu szkód wyrządzonych w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej związanej z wykonaniem przedmiotu umowy na kwotę nie mniejszą niż wartość wynagrodzenia umownego, określonego w § ..... ust. ..... (...). Wykonawca przedstawił jedną polisę OC z sumą gwarancyjną (na jedno i wszystkie zdarzenia): 1 000 000 zł.
Czy Państwa zdaniem taka polisa jest ok, czy może powinnam żądać (o ile mam prawo) przedstawić polisę OC ze zwiększoną sumą gwarancyjną 1 300 000 zł? (A jak ten przypadek potraktować, gdy weźmie się pod uwagę potencjalne inne umowy zawarte przez Wykonawcę z innymi Zamawiającymi?).
Proszę o pomoc :)
Dzień dobry Państwu, Podpisałam dwie umowy z jednym Wykonawcą na łączną kwotę 1 300 000 zł - jedna umowa na 500 000 zł, druga umowa na 800 000 zł. Zgodnie z umową, Wykonawca ma obowiązek posiadać polisę OC - (...) Wykonawca zobowiązany jest posiadać ubezpieczenie z tytułu odpowiedzialności cywilnej z tytułu szkód wyrządzonych w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej związanej z wykonaniem przedmiotu umowy na kwotę nie mniejszą niż wartość wynagrodzenia umownego, określonego w § ..... ust. ..... (...). Wykonawca przedstawił jedną polisę OC z sumą gwarancyjną (na jedno i wszystkie zdarzenia): 1 000 000 zł. Czy Państwa zdaniem taka polisa jest ok, czy może powinnam żądać (o ile mam prawo) przedstawić polisę OC ze zwiększoną sumą gwarancyjną 1 300 000 zł? (A jak ten przypadek potraktować, gdy weźmie się pod uwagę potencjalne inne umowy zawarte przez Wykonawcę z innymi Zamawiającymi?). Proszę o pomoc :)
0
2022-08-01 11:43 0

T.

Tobiasz .....

4

miałem podobną sytuację i według naszej kancelarii prawnej polisa powinna być zwiększona. Zwróciłem się do Wykonawcy i przedstawił dodatkową polisę.
miałem podobną sytuację i według naszej kancelarii prawnej polisa powinna być zwiększona. Zwróciłem się do Wykonawcy i przedstawił dodatkową polisę.
0
2022-08-02 12:31 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy