Forum

Powrót Zapisy waloryzacyjne

A.

Agata .....

15

Dzień dobry, chciałabym wprowadzić zapisy waloryzacyjne w umowie poniżej 12 msc., ze względu na sytuacje na rynku. Czy są Państwo w stanie przedstawić mi przykładowe zapisy waloryzacyjne jakie są stosowane u Państwa w jednostce? Zastanawiam się w jaki sposób Wykonawca ma przeliczyć cenę, jaki dowód wykazać itp.
Dzień dobry, chciałabym wprowadzić zapisy waloryzacyjne w umowie poniżej 12 msc., ze względu na sytuacje na rynku. Czy są Państwo w stanie przedstawić mi przykładowe zapisy waloryzacyjne jakie są stosowane u Państwa w jednostce? Zastanawiam się w jaki sposób Wykonawca ma przeliczyć cenę, jaki dowód wykazać itp.
0
2022-08-02 12:24 0

M.

Magdalena .....

Fachowiec 109

6. Zmiana wysokości wynagrodzenia może być dokonana nie częściej niż raz na kwartał w oparciu o klauzulę waloryzacyjną, o której mowa w ust. 7 niniejszego paragrafu. W takim przypadku strony powinny poinformować się nawzajem o tym fakcie z 10 dniowym wyprzedzeniem w formie pisemnej pod rygorem nieważności dokonania tej zmiany.
7. Strony przyjmują jako klauzulę waloryzacyjną wskaźnik wzrostu lub obniżki cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem ogłoszony przez Prezesa GUS za jeden ostatni kwartał przed dokonaniem powiadomienia o zmianie wynagrodzenia. Strony mogą przyjąć również za podstawę zmiany wynagrodzenia również odpowiednio sumę wskaźników, o których mowa w zdaniu poprzedzającym, za więcej niż jeden kwartał, jednak będzie to możliwe wyłącznie w przypadku w którym Strona dokonująca zmian nie dokonała jej uprzednio mimo istnienia takiej możliwości zgodnie z ust. 6 oraz 7.
8. Dokonana w oparciu o klauzulę waloryzacyjną zmiana wysokości wynagrodzenia może dotyczyć wyłącznie dostaw pozostałych do wykonania na dzień dokonywania zawiadomienia o zmianie.
6. Zmiana wysokości wynagrodzenia może być dokonana nie częściej niż raz na kwartał w oparciu o klauzulę waloryzacyjną, o której mowa w ust. 7 niniejszego paragrafu. W takim przypadku strony powinny poinformować się nawzajem o tym fakcie z 10 dniowym wyprzedzeniem w formie pisemnej pod rygorem nieważności dokonania tej zmiany. 7. Strony przyjmują jako klauzulę waloryzacyjną wskaźnik wzrostu lub obniżki cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem ogłoszony przez Prezesa GUS za jeden ostatni kwartał przed dokonaniem powiadomienia o zmianie wynagrodzenia. Strony mogą przyjąć również za podstawę zmiany wynagrodzenia również odpowiednio sumę wskaźników, o których mowa w zdaniu poprzedzającym, za więcej niż jeden kwartał, jednak będzie to możliwe wyłącznie w przypadku w którym Strona dokonująca zmian nie dokonała jej uprzednio mimo istnienia takiej możliwości zgodnie z ust. 6 oraz 7. 8. Dokonana w oparciu o klauzulę waloryzacyjną zmiana wysokości wynagrodzenia może dotyczyć wyłącznie dostaw pozostałych do wykonania na dzień dokonywania zawiadomienia o zmianie.
0
2022-08-02 14:08 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy