Forum

Powrót Czy aby na pewno wzywać do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny...

I.

Ilona .....

0

Witam, mam takie pytanie: W postępowaniu wpłynęły mi 2 oferty: 1: za cenę 230 tyś. 2: za cenę 460 tyś. Nasza wartość zadania 220 tyś . Wynagrodzenie kosztorysowe.
Wyliczając średnią arytmetyczną powinnam wezwać Wykonawce z niższa ceną do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny. Jednak po weryfikacji kosztorysu ofertowego wykonawcy z wyższą ceną okazało się że cena tak wysoka wynika z tego, że wykonawca dodał kilka dodatkowych pozycji nie wynikających z przedmiaru robót oraz dodatkowo zwiększył obmiary w istniejących pozycjach. Czy w związku z tym że oferta wykonawcy z wyższa ceną podlega odrzuceniu z powodu istotnych błędów w kosztorysie ofertowym powinnam wezwać wykonawcę z niższą cena do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny? (cena tego wykonawcy zbliżona do naszej wartości)
Witam, mam takie pytanie: W postępowaniu wpłynęły mi 2 oferty: 1: za cenę 230 tyś. 2: za cenę 460 tyś. Nasza wartość zadania 220 tyś . Wynagrodzenie kosztorysowe. Wyliczając średnią arytmetyczną powinnam wezwać Wykonawce z niższa ceną do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny. Jednak po weryfikacji kosztorysu ofertowego wykonawcy z wyższą ceną okazało się że cena tak wysoka wynika z tego, że wykonawca dodał kilka dodatkowych pozycji nie wynikających z przedmiaru robót oraz dodatkowo zwiększył obmiary w istniejących pozycjach. Czy w związku z tym że oferta wykonawcy z wyższa ceną podlega odrzuceniu z powodu istotnych błędów w kosztorysie ofertowym powinnam wezwać wykonawcę z niższą cena do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny? (cena tego wykonawcy zbliżona do naszej wartości)
0
2022-08-10 08:20 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 1468

Art. 224 ust. 2 pkt 1 zawiera kluczowy fragment, który odpowiada na Pani pytania tj. "chyba ze rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia". Według mnie tutaj zachodzi taka właśnie sytuacja - Zamawiający nie ma wątpliwość co do rnc, ponieważ kwota oferty jest zbliżona do kosztorysu służącego do oszacowania wartości zamówienia, ponadto drugi wykonawca przygotował błędnie ofertę i w związku z tym ją przeszacował.
Art. 224 ust. 2 pkt 1 zawiera kluczowy fragment, który odpowiada na Pani pytania tj. "chyba ze rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia". Według mnie tutaj zachodzi taka właśnie sytuacja - Zamawiający nie ma wątpliwość co do rnc, ponieważ kwota oferty jest zbliżona do kosztorysu służącego do oszacowania wartości zamówienia, ponadto drugi wykonawca przygotował błędnie ofertę i w związku z tym ją przeszacował.
0
2022-08-10 08:26 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy