Forum

Powrót Czy mogę wymagać uprawnień od wykonawcy po wyborz najkorzystniejszej oferty

I.

Ilona .....

0

Postępowanie na zagospodarowanie odpadów komunalnych. Wprowadziliśmy warunek dotyczący uprawnień alby wykonawca posiadał zezwolenie na zagospodarowanie odpadów komunalnych. Wpływają nam pytania od wykonawców że większość z nich polega na podwykonawcach a postawiając taki warunek wykonawca nie może wskazać w tym zakresie podwykonawcy tylko musi spełnić go sam lub jeden z konsorcjantów. Czy zamawiający przed otwarciem ofert może zmienić zapisy w ten sposób że wykreśla warunek opisany powyżej a zezwolenie wymaga od wykonawcy / podwykonawcy przed podpisaniem umowy.
Wiem że jest to pewne ryzyko ale czy dopuszczalna forma?
Postępowanie na zagospodarowanie odpadów komunalnych. Wprowadziliśmy warunek dotyczący uprawnień alby wykonawca posiadał zezwolenie na zagospodarowanie odpadów komunalnych. Wpływają nam pytania od wykonawców że większość z nich polega na podwykonawcach a postawiając taki warunek wykonawca nie może wskazać w tym zakresie podwykonawcy tylko musi spełnić go sam lub jeden z konsorcjantów. Czy zamawiający przed otwarciem ofert może zmienić zapisy w ten sposób że wykreśla warunek opisany powyżej a zezwolenie wymaga od wykonawcy / podwykonawcy przed podpisaniem umowy. Wiem że jest to pewne ryzyko ale czy dopuszczalna forma?
0
2022-08-12 10:24 0

M.

Mariusz .....

Fachowiec 1693

Ryzykowne to jest, ale spróbować można. Wykreślic zapis i wstawić przed podpisaniem umowy a termin składania przedłużyć.
Ryzykowne to jest, ale spróbować można. Wykreślic zapis i wstawić przed podpisaniem umowy a termin składania przedłużyć.
0
2022-08-12 10:29 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy