Forum

Powrót Podpis Wykonawcy

D.

Dominika .....

31

Potrzebuję Waszej pomocy :) Tryb podstawowy. Wykonawca Usługi Ogólnobudowlane Jan Kowalski złożył ofertę. W FO wskazał, że Wykonawcę reprezentuje owy Jan Kowalski. FO oraz oświadczenie podpisał Antoni Kowalski. Do oferty nie ma załączonego żadnego pełnomocnictwa, upoważnienia, totalnie nic. Pomyślałam sobie, że Wykonawcę sprawdzę po NIPie lub REGONie w KRS online, powinno być tam wskazane kto wchodzi w zarząd, kto jest upoważniony do reprezentowania firmy itp. Ale niestety dany Wykonawca tam nie figuruje. I teraz podpowiedzcie proszę co ja mam zrobić. Wezwać go do złożenia pełnomocnictwa? Odrzucić? W sumie na chwilę obecną nie wiem czy ten Antoni Kowalski to jest upoważniony, czy też nie jest do podpisywania dokumentów. Ogólnie postępowanie i tak raczej do unieważnienia, bo kwota z oferty przekracza nasz budżet, no ale pomimo to chciałabym się doedukować co w takim przypadku zrobić :D Ktoś, coś? :)
Potrzebuję Waszej pomocy :) Tryb podstawowy. Wykonawca Usługi Ogólnobudowlane Jan Kowalski złożył ofertę. W FO wskazał, że Wykonawcę reprezentuje owy Jan Kowalski. FO oraz oświadczenie podpisał Antoni Kowalski. Do oferty nie ma załączonego żadnego pełnomocnictwa, upoważnienia, totalnie nic. Pomyślałam sobie, że Wykonawcę sprawdzę po NIPie lub REGONie w KRS online, powinno być tam wskazane kto wchodzi w zarząd, kto jest upoważniony do reprezentowania firmy itp. Ale niestety dany Wykonawca tam nie figuruje. I teraz podpowiedzcie proszę co ja mam zrobić. Wezwać go do złożenia pełnomocnictwa? Odrzucić? W sumie na chwilę obecną nie wiem czy ten Antoni Kowalski to jest upoważniony, czy też nie jest do podpisywania dokumentów. Ogólnie postępowanie i tak raczej do unieważnienia, bo kwota z oferty przekracza nasz budżet, no ale pomimo to chciałabym się doedukować co w takim przypadku zrobić :D Ktoś, coś? :)
0
2022-08-23 22:05 0

L.

Leszek .....

13

możliwe, że przedsiębiorcą jest osobowa fizyczna prowadząca działalność gospodarczą i powinno szukać się jej w CEIDG, a nie KRS. w CEIDG jest rubryka "Pełnomocnicy/prokurenci przedsiębiorcy" wraz z informacją: "Opublikowanie informacji w CEIDG o pełnomocniku / prokurencie jest równoznaczne w skutkach z udzieleniem pełnomocnictwa na piśmie / ustanowieniem prokury.
Zakończenie publikacji informacji o pełnomocniku / prokurencie następuje na wniosek przedsiębiorcy, pełnomocnika lub prokurenta. Organy administracji publicznej mają obowiązek z urzędu potwierdzać w CEIDG upoważnienie pełnomocnika / prokurenta do prowadzenia sprawy w imieniu przedsiębiorcy (pełnomocnik / prokurent ujawniony w CEIDG zwolniony jest z obowiązku dołączania do akt sprawy dokumentu potwierdzającego jego uprawnienie do reprezentowania przedsiębiorcy). Nie dotyczy to spraw prowadzonych w oparciu o Ordynację podatkową oraz ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej.".
Jeżeli w CEIDG nie byłoby Antka to wzywałbym o uzupełnienie pełnomocnictwa
możliwe, że przedsiębiorcą jest osobowa fizyczna prowadząca działalność gospodarczą i powinno szukać się jej w CEIDG, a nie KRS. w CEIDG jest rubryka "Pełnomocnicy/prokurenci przedsiębiorcy" wraz z informacją: "Opublikowanie informacji w CEIDG o pełnomocniku / prokurencie jest równoznaczne w skutkach z udzieleniem pełnomocnictwa na piśmie / ustanowieniem prokury. Zakończenie publikacji informacji o pełnomocniku / prokurencie następuje na wniosek przedsiębiorcy, pełnomocnika lub prokurenta. Organy administracji publicznej mają obowiązek z urzędu potwierdzać w CEIDG upoważnienie pełnomocnika / prokurenta do prowadzenia sprawy w imieniu przedsiębiorcy (pełnomocnik / prokurent ujawniony w CEIDG zwolniony jest z obowiązku dołączania do akt sprawy dokumentu potwierdzającego jego uprawnienie do reprezentowania przedsiębiorcy). Nie dotyczy to spraw prowadzonych w oparciu o Ordynację podatkową oraz ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej.". Jeżeli w CEIDG nie byłoby Antka to wzywałbym o uzupełnienie pełnomocnictwa
0
2022-08-24 06:39 2
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy