Forum

Powrót powołanie się w pełnomocnictwie na starą ustawę PZP

NA.

Natalia A. .....

41

Witam,

czy ma ktoś może dostęp do LEX i może napisać jaka jest odpowiedź na poniższe pytanie
"PYTANIE
Czy powołanie się w treści pełnomocnictwa, dla lidera konsorcjum, na podstawę prawną/artykuły starej ustawy PZP powoduje, iż pełnomocnictwo jest błędne i należy wezwać wykonawcę do uzupełnienia pełnomocnictwa?
W treści pełnomocnictwa złożonego wraz z ofertą na postępowanie prowadzone w trybie podstawowym, podmiot wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia Y upoważnia drugi podmiot firmę X do pełnienia funkcji pełnomocnika i lidera w rozumieniu art. 23 ust. 2 starego PZP oraz zobowiązuje się do ponoszenia solidarnej odpowiedzialności na podstawie art. 141 starego PZP.
Czy powołanie się na artykułu już nieobowiązującej ustawy, choć treść przepisów jest taka sama, stanowi o nieważności pełnomocnictwa?
Z dalszej treści pełnomocnictwa wynika, iż jest ono udzielone do reprezentowania w postępowaniu o zamówienie publiczne, podano tytuł zamówienia i wyliczono szczegółowo obszary umocowania."

Treść pytania z LEX ale mam taka sama sytuację, daty na pełnomocnictwie aktualne (30.08.2022) , nr sprawy postepowania przytoczony, zakres przytoczony, jedynie powołali się na stara ustawę PZP ("... pełnomocnictwa w trybie art. 23 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień publicznych)

Ja bym pełnomocnictwo uznała i nie wzywała do poprawienia, ale mogę się mylić
Witam, czy ma ktoś może dostęp do LEX i może napisać jaka jest odpowiedź na poniższe pytanie "PYTANIE Czy powołanie się w treści pełnomocnictwa, dla lidera konsorcjum, na podstawę prawną/artykuły starej ustawy PZP powoduje, iż pełnomocnictwo jest błędne i należy wezwać wykonawcę do uzupełnienia pełnomocnictwa? W treści pełnomocnictwa złożonego wraz z ofertą na postępowanie prowadzone w trybie podstawowym, podmiot wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia Y upoważnia drugi podmiot firmę X do pełnienia funkcji pełnomocnika i lidera w rozumieniu art. 23 ust. 2 starego PZP oraz zobowiązuje się do ponoszenia solidarnej odpowiedzialności na podstawie art. 141 starego PZP. Czy powołanie się na artykułu już nieobowiązującej ustawy, choć treść przepisów jest taka sama, stanowi o nieważności pełnomocnictwa? Z dalszej treści pełnomocnictwa wynika, iż jest ono udzielone do reprezentowania w postępowaniu o zamówienie publiczne, podano tytuł zamówienia i wyliczono szczegółowo obszary umocowania." Treść pytania z LEX ale mam taka sama sytuację, daty na pełnomocnictwie aktualne (30.08.2022) , nr sprawy postepowania przytoczony, zakres przytoczony, jedynie powołali się na stara ustawę PZP ("... pełnomocnictwa w trybie art. 23 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień publicznych) Ja bym pełnomocnictwo uznała i nie wzywała do poprawienia, ale mogę się mylić
0
2022-09-15 13:00 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Ja wzywałem do uzupełnienia ale była trochę inna sytuacja: pełnomocnictwo do reprezentowania wykonawcy w postępowaniach prowadzonych na podstawie : stara ustawa Pzp (takie ogólne, nie do poszczególnego przetargu).
Uznałem, że jednak jest to wada.
EDIT: jeżeli miałbym upoważnienie do złożenia oferty w przetargu na "(...)' nr: (...) i tylko starą ustawę w treści, to bym uznał, że jest ok.
a tu masz odpowiedź: nie wydajcie tylko mnie, że upubliczniam:

W ocenie Autora, powołanie się w pełnomocnictwie na artykuł z ustawy z 29.01.2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1843) - dalej s.p.z.p., jeśli w pozostałym zakresie pełnomocnictwo jest w porządku, nie powoduje, że mamy wadę tego pełnomocnictwa.
UZASADNIENIE

Ustawa z 11.09.2019 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1129) - dalej p.z.p., nie zawiera przepisów określających zasady i tryb udzielania pełnomocnictw. W tym zakresie należy stosować przepisy ustawy z 23.04.10964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. z 2020 r. poz. 1740) - dalej k.c. na podstawie art. 8 ust. 1 p.z.p. zgodnie, z którym do czynności podejmowanych przez zamawiającego i wykonawców oraz uczestników konkursu w postępowaniu o udzielenie zamówienia i konkursie oraz do umów w sprawach zamówień publicznych stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego, jeżeli przepisy p.z.p. nie stanowią inaczej.

Zasady i tryb udzielania pełnomocnictw uregulowane zostały w art. 98-108 k.c., przepisy te określają zakres czynności, jakie mocodawca musi dokonać dla ważności udzielanego pełnomocnictwa. Wskazują m.in. formę udzielanych pełnomocnictw, ich treść, rodzaje oraz okoliczności wygaśnięcia pełnomocnictwa.

Przepisy zarówno k.c. jak i p.z.p., nie wymagają dla pełnomocnictwa do reprezentowania w postępowaniu o udzieleniu zamówienia, aby w swej treści powoływało się na określone przepisy, w tym przepisy p.z.p. Jeśli więc poza wskazaniem w treści pełnomocnictwa, na już nieobowiązujące przepisy ustawy z 29.01.2004 r. Prawo zamówień publicznych, pozostała treść pełnomocnictwa nie budzi wątpliwości (jest odpowiednia forma, wskazane jest do jakiego postępowania jest udzielone, wskazane są czynności i prawidłowo jest udzielone - podpisy), to powołanie się w pełnomocnictwie na artykuł z s.p.z.p., nie powoduje, że mamy wadę tego pełnomocnictwa. Oczywiście należy pamiętać, że jeżeli zamawiający posiada uzasadnione wątpliwości odnoszące się do treści i zakresu pełnomocnictwa, zawsze może je wyeliminować poprzez żądanie od wykonawcy stosownych wyjaśnień w trybie art. 128 ust. 4 p.z.p.
Ja wzywałem do uzupełnienia ale była trochę inna sytuacja: pełnomocnictwo do reprezentowania wykonawcy w postępowaniach prowadzonych na podstawie : stara ustawa Pzp (takie ogólne, nie do poszczególnego przetargu). Uznałem, że jednak jest to wada. EDIT: jeżeli miałbym upoważnienie do złożenia oferty w przetargu na "(...)' nr: (...) i tylko starą ustawę w treści, to bym uznał, że jest ok. a tu masz odpowiedź: nie wydajcie tylko mnie, że upubliczniam: W ocenie Autora, powołanie się w pełnomocnictwie na artykuł z ustawy z 29.01.2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1843) - dalej s.p.z.p., jeśli w pozostałym zakresie pełnomocnictwo jest w porządku, nie powoduje, że mamy wadę tego pełnomocnictwa. UZASADNIENIE Ustawa z 11.09.2019 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1129) - dalej p.z.p., nie zawiera przepisów określających zasady i tryb udzielania pełnomocnictw. W tym zakresie należy stosować przepisy ustawy z 23.04.10964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. z 2020 r. poz. 1740) - dalej k.c. na podstawie art. 8 ust. 1 p.z.p. zgodnie, z którym do czynności podejmowanych przez zamawiającego i wykonawców oraz uczestników konkursu w postępowaniu o udzielenie zamówienia i konkursie oraz do umów w sprawach zamówień publicznych stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego, jeżeli przepisy p.z.p. nie stanowią inaczej. Zasady i tryb udzielania pełnomocnictw uregulowane zostały w art. 98-108 k.c., przepisy te określają zakres czynności, jakie mocodawca musi dokonać dla ważności udzielanego pełnomocnictwa. Wskazują m.in. formę udzielanych pełnomocnictw, ich treść, rodzaje oraz okoliczności wygaśnięcia pełnomocnictwa. Przepisy zarówno k.c. jak i p.z.p., nie wymagają dla pełnomocnictwa do reprezentowania w postępowaniu o udzieleniu zamówienia, aby w swej treści powoływało się na określone przepisy, w tym przepisy p.z.p. Jeśli więc poza wskazaniem w treści pełnomocnictwa, na już nieobowiązujące przepisy ustawy z 29.01.2004 r. Prawo zamówień publicznych, pozostała treść pełnomocnictwa nie budzi wątpliwości (jest odpowiednia forma, wskazane jest do jakiego postępowania jest udzielone, wskazane są czynności i prawidłowo jest udzielone - podpisy), to powołanie się w pełnomocnictwie na artykuł z s.p.z.p., nie powoduje, że mamy wadę tego pełnomocnictwa. Oczywiście należy pamiętać, że jeżeli zamawiający posiada uzasadnione wątpliwości odnoszące się do treści i zakresu pełnomocnictwa, zawsze może je wyeliminować poprzez żądanie od wykonawcy stosownych wyjaśnień w trybie art. 128 ust. 4 p.z.p.
0
2022-09-15 13:20 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy