Forum

Powrót Wezwać do poprawienia oświadczenia z art. 125?

A.

Agata .....

8

Wykonawca z Formularzu ofertowym zaznaczył, że wykona zamówienie sam, bez udziału podwykonawców. W oświadczeniu składanym na podstawie art. 125 w części „Oświadczenie dotyczące warunków udziału w postępowaniu” wypełnił część dla wykonawcy wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, który polega na zdolności lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby. Wezwaliśmy go na podstawie art. 128 ust. 4 do złożenia wyjaśnień co do treści złożonego oświadczenia. W odpowiedzi napisał, że się pomylimy i niepotrzebnie wypełnił tą część, ponieważ zamówienie wykona sam, bez udziału podwykonawców. Czy na podstawie uzyskanych wyjaśnień wezwać do poprawienia oświadczenia z art. 128 ust. 1 (poprawienia czyli przesłania ponownie oświad. z niewypełnioną tą częścią) , czy poprzestać na samych wyjaśnieniach?
Wykonawca z Formularzu ofertowym zaznaczył, że wykona zamówienie sam, bez udziału podwykonawców. W oświadczeniu składanym na podstawie art. 125 w części „Oświadczenie dotyczące warunków udziału w postępowaniu” wypełnił część dla wykonawcy wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, który polega na zdolności lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby. Wezwaliśmy go na podstawie art. 128 ust. 4 do złożenia wyjaśnień co do treści złożonego oświadczenia. W odpowiedzi napisał, że się pomylimy i niepotrzebnie wypełnił tą część, ponieważ zamówienie wykona sam, bez udziału podwykonawców. Czy na podstawie uzyskanych wyjaśnień wezwać do poprawienia oświadczenia z art. 128 ust. 1 (poprawienia czyli przesłania ponownie oświad. z niewypełnioną tą częścią) , czy poprzestać na samych wyjaśnieniach?
0
2022-09-30 08:10 0

P.

Piotr .....

Fachowiec 512

Po pierwsze udział podwykonawcy to nie to samo co udział podwykonawcy w charakterze potencjał podmiotu trzeciego.
Po drugie może zrezygnować z udziału P3 na tym etapie, ale nie może go wprowadzić jeśli nie zamierzał.
Po 3 oświadczenie jak dla mnie potwierdza spełnienie względem niego i nieistniejącego podmiotu. Chyba bym się nie czepiał. Zakres oświadczenia w jego przypadku nie ulega zmianie, dodatkowo potwierdzono samodzielne wykonanie, więc żądanie wykreślenia podmiotu, który wiemy że nie istnieje wydaje mi się zbyt daleko idącym formalizmem.
Po pierwsze udział podwykonawcy to nie to samo co udział podwykonawcy w charakterze potencjał podmiotu trzeciego. Po drugie może zrezygnować z udziału P3 na tym etapie, ale nie może go wprowadzić jeśli nie zamierzał. Po 3 oświadczenie jak dla mnie potwierdza spełnienie względem niego i nieistniejącego podmiotu. Chyba bym się nie czepiał. Zakres oświadczenia w jego przypadku nie ulega zmianie, dodatkowo potwierdzono samodzielne wykonanie, więc żądanie wykreślenia podmiotu, który wiemy że nie istnieje wydaje mi się zbyt daleko idącym formalizmem.
0
2022-09-30 08:16 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy