Forum

Powrót Błędna stawka VAT odrzucić ofertę?

A.

Agata .....

8

W postępowaniu na zakup sprzętu i wyposażenia do szpitala wpłynęły oferty z różnymi stawkami VAT. Na sprzęt medyczny stosowana jest stawka 8%. Mam problem z dwiema ofertami:
1) Wykonawca nie złożył oświadczenia o wyrobach medycznych (przedmiotowy środek dowodowy) i na wezwanie z art. 107 ust.2 też go nie dosłał. Podlega odrzuceniu. Ale dodatkowo w całej ofercie, a złożył do wielu pakietów, zastosował stawkę VAT 23%. Wezwać go do wyjaśnienia, ale w jakim zakresie skoro nie mam jego oświadczenia o wyrobach medycznych, więc nie wiem co on uznał za wyrób medyczny - niestety kilka pozycji jest niejasnych bo inny wykonawcy stosowali 23% i 8%.
2) Wykonawca złożył oświadczenie o wyrobach medycznych, ale dla jednej pozycji która jest wyrobem med. (w oświadczeniu sam też tak zaznaczył) zastosował stawkę 23%. W innej pozycji zastosował również 23%, a nie uznał tego za wyrób medyczny, ale inny wykonawca w swojej ofercie zastosował 8% i uznał za wyrób medyczny. Ponieważ w brew formularzowi nie wypełnił prawidłowo kolumny "Producent/model/typ/" tylko podał nazwę firmy (i to nie pełną) i dopisek "na zamówienie" nie mam jak tego weryfikować (myślę żeby go odrzucić również za nie wypełnienie prawidłowo tej kolumny).
Wzywać obu do wyjaśnień?
Pierwszego nie wiem czy mam szczegółowo wskazywać pozycje czy mogę ogólnie do pakietów, po wyjaśnieniach i tak do odrzucenia.
Drugiego po wyjaśnieniach do odrzucenia za złą stawkę VAT w jednej pozycji (wszystkich pozycji jest 15)? Druga pozycja jest niejasna i nie wiem co z nią zrobić, tzn. pytać, ale co dalej skora na pewno powie że zastosował prawidłową stawkę i bo on nie uznał tego za wyrób medyczny.
W postępowaniu na zakup sprzętu i wyposażenia do szpitala wpłynęły oferty z różnymi stawkami VAT. Na sprzęt medyczny stosowana jest stawka 8%. Mam problem z dwiema ofertami: 1) Wykonawca nie złożył oświadczenia o wyrobach medycznych (przedmiotowy środek dowodowy) i na wezwanie z art. 107 ust.2 też go nie dosłał. Podlega odrzuceniu. Ale dodatkowo w całej ofercie, a złożył do wielu pakietów, zastosował stawkę VAT 23%. Wezwać go do wyjaśnienia, ale w jakim zakresie skoro nie mam jego oświadczenia o wyrobach medycznych, więc nie wiem co on uznał za wyrób medyczny - niestety kilka pozycji jest niejasnych bo inny wykonawcy stosowali 23% i 8%. 2) Wykonawca złożył oświadczenie o wyrobach medycznych, ale dla jednej pozycji która jest wyrobem med. (w oświadczeniu sam też tak zaznaczył) zastosował stawkę 23%. W innej pozycji zastosował również 23%, a nie uznał tego za wyrób medyczny, ale inny wykonawca w swojej ofercie zastosował 8% i uznał za wyrób medyczny. Ponieważ w brew formularzowi nie wypełnił prawidłowo kolumny "Producent/model/typ/" tylko podał nazwę firmy (i to nie pełną) i dopisek "na zamówienie" nie mam jak tego weryfikować (myślę żeby go odrzucić również za nie wypełnienie prawidłowo tej kolumny). Wzywać obu do wyjaśnień? Pierwszego nie wiem czy mam szczegółowo wskazywać pozycje czy mogę ogólnie do pakietów, po wyjaśnieniach i tak do odrzucenia. Drugiego po wyjaśnieniach do odrzucenia za złą stawkę VAT w jednej pozycji (wszystkich pozycji jest 15)? Druga pozycja jest niejasna i nie wiem co z nią zrobić, tzn. pytać, ale co dalej skora na pewno powie że zastosował prawidłową stawkę i bo on nie uznał tego za wyrób medyczny.
0
2022-09-30 09:37 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 1468

Szkoda czasu na wyjaśnienia jeżeli w obu przypadkach na dzień dobry są inne podstawy do odrzucenia ofert. Jeżeli wzywa się do wyjaśnień to trzeba wykonawcom szczegółowo wskazywać w jakim zakresie takie wyjaśnienia mają składać. Jeżeli Zamawiający jest pewny stawki vat jaka ma być zastosowana to powinien to wskazywać w SWZ i później w razie takich rozbieżności może to poprawić jako omyłkę.
Szkoda czasu na wyjaśnienia jeżeli w obu przypadkach na dzień dobry są inne podstawy do odrzucenia ofert. Jeżeli wzywa się do wyjaśnień to trzeba wykonawcom szczegółowo wskazywać w jakim zakresie takie wyjaśnienia mają składać. Jeżeli Zamawiający jest pewny stawki vat jaka ma być zastosowana to powinien to wskazywać w SWZ i później w razie takich rozbieżności może to poprawić jako omyłkę.
0
2022-09-30 10:10 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy