Forum

Powrót brak oświadczeń wykonawcy w FO- czy ofeta do odrzucenia?

B.

Beata .....

3

Wykonawcy w interaktywnym formularzu ofertowych zostali poproszeni m.in. o złożenie oświadczeń, : ze zapoznali się w SWZ i wszystkimi jej załącznikami, że nie wnoszą żadnych zastrzeżeń, że są związani ofertą przez czas wskazany w SWZ, spełniają wymagania określone w SWZ i że zaakceptowali wzór umowy.
Informacja o tym jak dokładnie ma takie oświadczenie wyglądać wyświetlała się na formularzu ofertowym po najechaniu kursorem na pole wymagające wypełnienia.
kilku wykonawców nie złożyło takiego oświadczenie - zostawili puste pole.
Jak dla mnie są to oświadczenia kluczowe, dlatego odrzuciłabym takiego wykonawcę z uwagi na 226.1. 5 i 6 .
Czy dobrze myślę?
Wykonawcy w interaktywnym formularzu ofertowych zostali poproszeni m.in. o złożenie oświadczeń, : ze zapoznali się w SWZ i wszystkimi jej załącznikami, że nie wnoszą żadnych zastrzeżeń, że są związani ofertą przez czas wskazany w SWZ, spełniają wymagania określone w SWZ i że zaakceptowali wzór umowy. Informacja o tym jak dokładnie ma takie oświadczenie wyglądać wyświetlała się na formularzu ofertowym po najechaniu kursorem na pole wymagające wypełnienia. kilku wykonawców nie złożyło takiego oświadczenie - zostawili puste pole. Jak dla mnie są to oświadczenia kluczowe, dlatego odrzuciłabym takiego wykonawcę z uwagi na 226.1. 5 i 6 . Czy dobrze myślę?
0
2022-10-06 09:48 0

A.

Agata .....

15

Na przyszłość dać bez oznaczania, ja takich pkt mam ok. 13 w F.O. - po prostu mam napisane "Oświadczam/-y że ... i wykazane wszystkie pkt i tyle, Wykonawca składa podpis - oświadczenia zaakceptowane (bez zaznaczania przy każdym pkt okienka). A co jak ktoś złoży ofertę i wskaże ze nie zgadza się z jakimś oświadczaniem - raczej mało prawdopodobne, bo logiczne, że jak jakiś Wykonawca składa ofertę to zgadza się z wszystkimi warunkami, jak się nie zgadza to nie składa oferty :)

Nie widzę dokładnie tego formularza, mocno bym się zastanowiła czy serio do odrzucenia te oferty. Może warto zapytać w "poradach eksperta" lub uzyskać opinie prawną. Dla mnie źle sporządzony wzór F.O.
Na przyszłość dać bez oznaczania, ja takich pkt mam ok. 13 w F.O. - po prostu mam napisane "Oświadczam/-y że ... i wykazane wszystkie pkt i tyle, Wykonawca składa podpis - oświadczenia zaakceptowane (bez zaznaczania przy każdym pkt okienka). A co jak ktoś złoży ofertę i wskaże ze nie zgadza się z jakimś oświadczaniem - raczej mało prawdopodobne, bo logiczne, że jak jakiś Wykonawca składa ofertę to zgadza się z wszystkimi warunkami, jak się nie zgadza to nie składa oferty :) Nie widzę dokładnie tego formularza, mocno bym się zastanowiła czy serio do odrzucenia te oferty. Może warto zapytać w "poradach eksperta" lub uzyskać opinie prawną. Dla mnie źle sporządzony wzór F.O.
0
2022-10-06 16:02 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy