Forum

Powrót Oświadczenie sankcyjne w "małych" i "większych" postępowaniach

J.

Joanna .....

58

Co szkolenie, to problemy ;) Znowu przypomniano nam o konieczności składania oświadczeń "sankcyjnych" również w małych zamówieniach do 130 000 zł....

1) Czy zatem mogę zadać wykonawcom 3 pytania z opcją wyboru Tak / Nie i to wystarczy? Pytania poniżej.
a) Czy w procesie zakupowym bierze udział Wykonawca - lub jest przez niego realizowana umowa - działający na rzecz lub z udziałem, obywateli rosyjskich lub osób fizycznych lub prawnych, podmiotów lub organów z siedzibą w Rosji ? Tak / Nie;
b) Czy Wykonawca należy do osób prawnych, podmiotów lub organów, do których prawa własności bezpośrednio lub pośrednio w ponad 50 % należą do podmiotu z art. 5k ust 1 lit. „a” ? Tak / Nie;
c) Czy Wykonawca korzysta z podwykonawców, dostawców lub podmiotów udostępniających swoje zasoby, na których przypada ponad 10 % wartości zamówienia ? Tak / Nie

2. Czy to samo mogę zastosować w postępowaniach ustawowych?
Co szkolenie, to problemy ;) Znowu przypomniano nam o konieczności składania oświadczeń "sankcyjnych" również w małych zamówieniach do 130 000 zł.... 1) Czy zatem mogę zadać wykonawcom 3 pytania z opcją wyboru Tak / Nie i to wystarczy? Pytania poniżej. a) Czy w procesie zakupowym bierze udział Wykonawca - lub jest przez niego realizowana umowa - działający na rzecz lub z udziałem, obywateli rosyjskich lub osób fizycznych lub prawnych, podmiotów lub organów z siedzibą w Rosji ? Tak / Nie; b) Czy Wykonawca należy do osób prawnych, podmiotów lub organów, do których prawa własności bezpośrednio lub pośrednio w ponad 50 % należą do podmiotu z art. 5k ust 1 lit. „a” ? Tak / Nie; c) Czy Wykonawca korzysta z podwykonawców, dostawców lub podmiotów udostępniających swoje zasoby, na których przypada ponad 10 % wartości zamówienia ? Tak / Nie 2. Czy to samo mogę zastosować w postępowaniach ustawowych?
0
2022-10-07 11:15 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

a nie lepiej po prostu żądac, żeby złozyli oswiadczenie, ze nie podlegaja wykluczeniu na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy sankcyjnej. My w postepowania na podstawie PZP dopisaliśmy taki punkt do oświadczenia ze 125.1, a w tych poniżej, mamy takie oświadczenie wpisane do Formularza oferty.
a nie lepiej po prostu żądac, żeby złozyli oswiadczenie, ze nie podlegaja wykluczeniu na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy sankcyjnej. My w postepowania na podstawie PZP dopisaliśmy taki punkt do oświadczenia ze 125.1, a w tych poniżej, mamy takie oświadczenie wpisane do Formularza oferty.
0
2022-10-07 11:24 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy