Forum

Powrót Etykiety, deklaracje

M.

Milena .....

2

Hej, mam problem.
Postępowanie na Rozbudowę drogi powiatowej, w ramach zadania również branża elektryczna. Wpłynęły pytania do SWZ, m.in. wskazujące, że "od 1 stycznia 2019 r. dostawcy (importerzy, producenci) są zobowiązani do rejestracji swoich urządzeń, które muszą posiadać etykietę energetyczną EPREL, zanim będą mogły zostać sprzedane na rynku europejskim. W dokumentach do projektu i SWZ nie zostały uwzględnione Normy EU dla użytkowników i wymogów bezpieczeństwa : Badania na zgodność Ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów, wymagania dla sprzętu elektrycznego i jego oznakowania."

W ogłoszeniu o zamówieniu w pkt. 4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w OPZ zaznaczyłam Nie.
To samo w pkt 7.5.)Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety związane z realizacją zamówienia (Nie).

Otrzymałam odp. od projektanta zgodnie z którymi "Zamawiający oczekuje opraw typu LED dopuszczonych do sprzedaży na terenie UE spełniających niezbędne wymogi potwierdzone odpowiednimi certyfikatami, etykietami itp. jak np. wspomniana w pytaniu etykieta energetyczna EPREL, ocena zgodności „ekoprojekt" oraz innymi jak np. wspomniany w załączonej do przetargu Specyfikacji Technicznej Wykonania i Odbioru Robót Elektrycznych (stanowiące załącznik do niniejszej SWZ) deklaracja zgodności CE, ENEC."

Szczerze mówiąc jak szukam słowa etykieta w STWiOR to nie widzę, znalazłam jedynie deklaracje zgodności CE, ENEC. Wygląda to trochę tak, jakby projektant teraz dodał tą etykietę i ocenę zgodności.

Co ja mam w tej sytuacji zrobić? Ogłoszenie mam w takim wypadku źle wypełnione.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Hej, mam problem. Postępowanie na Rozbudowę drogi powiatowej, w ramach zadania również branża elektryczna. Wpłynęły pytania do SWZ, m.in. wskazujące, że "od 1 stycznia 2019 r. dostawcy (importerzy, producenci) są zobowiązani do rejestracji swoich urządzeń, które muszą posiadać etykietę energetyczną EPREL, zanim będą mogły zostać sprzedane na rynku europejskim. W dokumentach do projektu i SWZ nie zostały uwzględnione Normy EU dla użytkowników i wymogów bezpieczeństwa : Badania na zgodność Ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów, wymagania dla sprzętu elektrycznego i jego oznakowania." W ogłoszeniu o zamówieniu w pkt. 4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w OPZ zaznaczyłam Nie. To samo w pkt 7.5.)Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety związane z realizacją zamówienia (Nie). Otrzymałam odp. od projektanta zgodnie z którymi "Zamawiający oczekuje opraw typu LED dopuszczonych do sprzedaży na terenie UE spełniających niezbędne wymogi potwierdzone odpowiednimi certyfikatami, etykietami itp. jak np. wspomniana w pytaniu etykieta energetyczna EPREL, ocena zgodności „ekoprojekt" oraz innymi jak np. wspomniany w załączonej do przetargu Specyfikacji Technicznej Wykonania i Odbioru Robót Elektrycznych (stanowiące załącznik do niniejszej SWZ) deklaracja zgodności CE, ENEC." Szczerze mówiąc jak szukam słowa etykieta w STWiOR to nie widzę, znalazłam jedynie deklaracje zgodności CE, ENEC. Wygląda to trochę tak, jakby projektant teraz dodał tą etykietę i ocenę zgodności. Co ja mam w tej sytuacji zrobić? Ogłoszenie mam w takim wypadku źle wypełnione. Z góry dziękuję za wszelką pomoc
0
2022-10-10 12:09 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy