Forum

Powrót Ograniczenie cen energii elektrycznej - projekt ustawy

H.

Hanna .....

20

Niektórym Zamawiającym szykuje się pewna zmiana ;)

W tym gronie jestem i ja ;) czytając projekt ustawy o środkach nadzwyczajnych mających na celu ograniczenie wysokości cen energii elektrycznej oraz wsparciu niektórych odbiorców w roku 2023 nie doszukałam się jednak informacji czy w przypadku wprowadzenia ustawą stałej ceny za energię elektryczną (max 0,785 zł/kWh) mam robić przetarg???

Obecna umowa kończy nam się w lutym... zmiana ceny jest przewidziana, ale tylko w formie waloryzacji na podstawie wskaźników GUS albo jako wynikająca ze zmian w stawkach podatków.... mam tylko taki zapis:
"W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową zastosowanie mają przepisy Kodeksu cywilnego oraz obowiązujących przepisów szczególnych." - czy na tej podstawie będę mogła aneksować stawkę netto z obecnej na 0,785 zł /kWh? Czy muszę wypowiedzieć tę i umowę i...

no właśnie? mam robić przetarg w przypadku gdy cena ustalona jest ustawą?

jak to widzicie?
Niektórym Zamawiającym szykuje się pewna zmiana ;) W tym gronie jestem i ja ;) czytając projekt ustawy o środkach nadzwyczajnych mających na celu ograniczenie wysokości cen energii elektrycznej oraz wsparciu niektórych odbiorców w roku 2023 nie doszukałam się jednak informacji czy w przypadku wprowadzenia ustawą stałej ceny za energię elektryczną (max 0,785 zł/kWh) mam robić przetarg??? Obecna umowa kończy nam się w lutym... zmiana ceny jest przewidziana, ale tylko w formie waloryzacji na podstawie wskaźników GUS albo jako wynikająca ze zmian w stawkach podatków.... mam tylko taki zapis: "W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową zastosowanie mają przepisy Kodeksu cywilnego oraz obowiązujących przepisów szczególnych." - czy na tej podstawie będę mogła aneksować stawkę netto z obecnej na 0,785 zł /kWh? Czy muszę wypowiedzieć tę i umowę i... no właśnie? mam robić przetarg w przypadku gdy cena ustalona jest ustawą? jak to widzicie?
0
2022-10-11 14:03 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

dobre pytanie. Też jestem ciekawa. Umowę mam do końca roku i wstrzymuje się z przetargiem bo czekam na przepisy osłonowe.
dobre pytanie. Też jestem ciekawa. Umowę mam do końca roku i wstrzymuje się z przetargiem bo czekam na przepisy osłonowe.
0
2022-10-11 14:22 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy