Forum

Powrót Dostawa komputerów

P.

Paweł .....

2

Witam,
Robię postępowanie krajowe na dostawę sprzętu komputerowego. Jestem po otwarciu ofert i teraz trwa ich ocena.
W OPZ informatyk wstawił zapis, że komputer ma posiadać procesor o minimalnym wyniku punktowym według strony benchmarkowej.
Jednocześnie w OPZ nie było wskazania na jaki dzień ma być zaprezentowany minimalny wynik.
Wykonawcy potwierdzili mi, że zaproponowane przez nich procesory w momencie przygotowania ofert posiadały wynik powyżej minimalnej wartości.
W kilka dni od otwarcia ofert okazało się, że wyniki publikowane na stronach benchmarkowych zmieniają się w czasie (nawet dla tych samych procesorów wcześniej ujętych - co jest wg mnie dziwne).
W ten sposób wyniki zaproponowanych procesorów po kilku dniach od otwarcia ofert wykazują wartości poniżej minimalnego wyniku podanego w OPZ.
Na dzień otwarcia ofert wyniki były jednak prawidłowe.
Czy mogę dokonać wyboru wykonawcy, jeśli niezależnie od niego i od Zamawiającego aktualny oficjalny wynik w benchmarkach jest poniżej poziomu minimalnego?
Witam, Robię postępowanie krajowe na dostawę sprzętu komputerowego. Jestem po otwarciu ofert i teraz trwa ich ocena. W OPZ informatyk wstawił zapis, że komputer ma posiadać procesor o minimalnym wyniku punktowym według strony benchmarkowej. Jednocześnie w OPZ nie było wskazania na jaki dzień ma być zaprezentowany minimalny wynik. Wykonawcy potwierdzili mi, że zaproponowane przez nich procesory w momencie przygotowania ofert posiadały wynik powyżej minimalnej wartości. W kilka dni od otwarcia ofert okazało się, że wyniki publikowane na stronach benchmarkowych zmieniają się w czasie (nawet dla tych samych procesorów wcześniej ujętych - co jest wg mnie dziwne). W ten sposób wyniki zaproponowanych procesorów po kilku dniach od otwarcia ofert wykazują wartości poniżej minimalnego wyniku podanego w OPZ. Na dzień otwarcia ofert wyniki były jednak prawidłowe. Czy mogę dokonać wyboru wykonawcy, jeśli niezależnie od niego i od Zamawiającego aktualny oficjalny wynik w benchmarkach jest poniżej poziomu minimalnego?
0
2022-10-27 13:23 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 1468

Wątpliwości powinny być rozstrzygane na korzyść Wykonawców. Zamawiający sam jest sobie winien, ponieważ powinien wskazać według stanu na jaki dzień będzie badał oferty - najlepiej jest pobierać dane z benchmarku np. z dnia ogłoszenia ofert i dodawać je jako załącznik do OPZ według, którego później badane są oferty. Benchmarki zmieniają się każdego dnia i tak samo sprzęt, na podstawie którego dział IT przygotowywał OPZ również mógłby nie spełnić wymagań.
Wątpliwości powinny być rozstrzygane na korzyść Wykonawców. Zamawiający sam jest sobie winien, ponieważ powinien wskazać według stanu na jaki dzień będzie badał oferty - najlepiej jest pobierać dane z benchmarku np. z dnia ogłoszenia ofert i dodawać je jako załącznik do OPZ według, którego później badane są oferty. Benchmarki zmieniają się każdego dnia i tak samo sprzęt, na podstawie którego dział IT przygotowywał OPZ również mógłby nie spełnić wymagań.
0
2022-10-27 13:29 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy