Forum

Powrót "Opcjonalnie" - zmiana treści oferty?

H.

Hanna .....

20

Proszę o pomoc ;)

Chcieliśmy urządzenie pracujące w określonym systemie. Do postępowania były pytania, ale akurat o ten system nikt nie pytał.

Wpłynęły oferty, wraz z ofertami przedmiotowe środki dowodowe, z których wynika, że ten system który był wymagany jest dostępny opcjonalnie.
Ponieważ nie wiedzieliśmy jak wygląda ta opcja - czy urządzenie ma jakiś przełącznik i wtedy zadziała w wymaganym przez nas systemie, czy też trzeba coś dokupić to poprosiliśmy o wyjaśnienia. No i wykonawca przesłał nam kartę katalogową i opis dodatkowego urządzenia, które trzeba podpiąć do tego, które wskazał w ofercie i wtedy będziemy mieć nasz upragniony system.
Dodatkowego urządzenia nie wykazał w formularzu ofertowym, nie przesłał z ofertą karty katalogowej i opisu, w związku z czym wg mnie zmienił treść oferty i muszę taką ofertę odrzucić.

Jeśli dobrze kombinuję to podeślijcie jakieś wyroki KIO w podobnych sprawach, a jeśli się mylę to mnie proszę nawróćcie i też wyrokami sypnijcie ;)

z góry dziękuję ;)
Proszę o pomoc ;) Chcieliśmy urządzenie pracujące w określonym systemie. Do postępowania były pytania, ale akurat o ten system nikt nie pytał. Wpłynęły oferty, wraz z ofertami przedmiotowe środki dowodowe, z których wynika, że ten system który był wymagany jest dostępny opcjonalnie. Ponieważ nie wiedzieliśmy jak wygląda ta opcja - czy urządzenie ma jakiś przełącznik i wtedy zadziała w wymaganym przez nas systemie, czy też trzeba coś dokupić to poprosiliśmy o wyjaśnienia. No i wykonawca przesłał nam kartę katalogową i opis dodatkowego urządzenia, które trzeba podpiąć do tego, które wskazał w ofercie i wtedy będziemy mieć nasz upragniony system. Dodatkowego urządzenia nie wykazał w formularzu ofertowym, nie przesłał z ofertą karty katalogowej i opisu, w związku z czym wg mnie zmienił treść oferty i muszę taką ofertę odrzucić. Jeśli dobrze kombinuję to podeślijcie jakieś wyroki KIO w podobnych sprawach, a jeśli się mylę to mnie proszę nawróćcie i też wyrokami sypnijcie ;) z góry dziękuję ;)
0
2022-11-08 08:15 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie:
Czy wykonawca w ramach oferty zaproponował to dodatkowe urządzenie?
Możesz uznać, że zaproponował. Wtedy, w przypadku gdy nie dostarczy tej opcji czeka cię proces sądowy o to (ja bym nie popuścił) i będziesz musiała wykazać, że w jego ofercie było zapewnienie dostawy tego urządzenia dodatkowego o którym w tej ofercie nie ma słowa. Nie mówię, że udowodnienie tego jest niemożliwe. Najlepiej byłoby go zapytać bo on najlepiej wie, co autor miał na myśli, ale - patrz uwaga na końcu.
Możesz uznać, że nie zaproponował. Wtedy wykonawca, którego intencją było dostarczenie urządzenia razem z tym czymś dodatkowym, będzie musiał złożyć odwołanie. A Ty, z rękoma w kieszeni, będziesz czekała na argumentację odwołującego, być może otrzymasz też wsparcie od przystępujących do odwołania. A na sam koniec zrobisz to, co orzeknie KIO (ew. zapłacicie koszty) czarno na białym. IMHO jest to najbezpieczniejsze - ja bym szedł w tę stronę.

No chyba ze w swz macie wymaganie, że jeżeli do prawidłowego działania sprzętu wymagane jest dodatkowe wyposażenie nie wymienione w swz, w ramach ceny oferty wykonawca dostarczy wszelkie takie urządzenia, odczynniki, oprogramowania itp. Wtedy rozważał bym opcję nr 1.

Może ktoś jeszcze coś podpowie np w kwestii czy wyjaśnianie treści oferty odnośnie zawartości (czy urządzenie dodatkowe jest "wliczone" ) nie stanowi przez przypadek formy niedozwolonej negocjacji z wykonawcą. Albo zmiany treści złożonej oferty.
Bez oświadczenia wykonawcy (które można uznać za zmianę oferty) oraz bez tego zapisu w swz może być trudno wyegzekwować, zwłaszcza jeśli to jakieś większe pieniądze. Ja staram się unikać takiej korespondencji w wykonawcami. Wiem, nie zawsze się da.
Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie: Czy wykonawca w ramach oferty zaproponował to dodatkowe urządzenie? Możesz uznać, że zaproponował. Wtedy, w przypadku gdy nie dostarczy tej opcji czeka cię proces sądowy o to (ja bym nie popuścił) i będziesz musiała wykazać, że w jego ofercie było zapewnienie dostawy tego urządzenia dodatkowego o którym w tej ofercie nie ma słowa. Nie mówię, że udowodnienie tego jest niemożliwe. Najlepiej byłoby go zapytać bo on najlepiej wie, co autor miał na myśli, ale - patrz uwaga na końcu. Możesz uznać, że nie zaproponował. Wtedy wykonawca, którego intencją było dostarczenie urządzenia razem z tym czymś dodatkowym, będzie musiał złożyć odwołanie. A Ty, z rękoma w kieszeni, będziesz czekała na argumentację odwołującego, być może otrzymasz też wsparcie od przystępujących do odwołania. A na sam koniec zrobisz to, co orzeknie KIO (ew. zapłacicie koszty) czarno na białym. IMHO jest to najbezpieczniejsze - ja bym szedł w tę stronę. No chyba ze w swz macie wymaganie, że jeżeli do prawidłowego działania sprzętu wymagane jest dodatkowe wyposażenie nie wymienione w swz, w ramach ceny oferty wykonawca dostarczy wszelkie takie urządzenia, odczynniki, oprogramowania itp. Wtedy rozważał bym opcję nr 1. Może ktoś jeszcze coś podpowie np w kwestii czy wyjaśnianie treści oferty odnośnie zawartości (czy urządzenie dodatkowe jest "wliczone" ) nie stanowi przez przypadek formy niedozwolonej negocjacji z wykonawcą. Albo zmiany treści złożonej oferty. Bez oświadczenia wykonawcy (które można uznać za zmianę oferty) oraz bez tego zapisu w swz może być trudno wyegzekwować, zwłaszcza jeśli to jakieś większe pieniądze. Ja staram się unikać takiej korespondencji w wykonawcami. Wiem, nie zawsze się da.
0
2022-11-08 12:50 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy