Forum

Powrót Odwołanie do KIO po zaproszeniu do składania ofert dodatkowych

A.

Andrzej .....

0

Witam,
Mam taką sytuację: odrzuciłem ofertę najtańszego Wykonawcy ze względu na błędnie wniesioną gwarancję wadialną. Zapraszając do negocjacji poinformowałem wszystkich wykonawców o przyznanych punktach zgodnie z kryteriami oceny ofert, w tym o odrzuceniu oferty, podając uzasadnienie faktyczne i prawne. Po negocjacjach i zaproszeniu do składania ofert dodatkowych wpłynęło odwołanie do KIO od Wykonawcy którego oferta została odrzucona. Jutro mam otwarcie ofert dodatkowych i mam problem, czy powinienem unieważnić zaproszenie do składania ofert dodatkowych, czy też poczekać na ich złożenie przez pozostałych Wykonawców. Czy te oferty otwierać czy też nie i podjąć dalsze czynności po decyzji KIO. Dochodzi do tego kończący się termin związania ofertą.
Witam, Mam taką sytuację: odrzuciłem ofertę najtańszego Wykonawcy ze względu na błędnie wniesioną gwarancję wadialną. Zapraszając do negocjacji poinformowałem wszystkich wykonawców o przyznanych punktach zgodnie z kryteriami oceny ofert, w tym o odrzuceniu oferty, podając uzasadnienie faktyczne i prawne. Po negocjacjach i zaproszeniu do składania ofert dodatkowych wpłynęło odwołanie do KIO od Wykonawcy którego oferta została odrzucona. Jutro mam otwarcie ofert dodatkowych i mam problem, czy powinienem unieważnić zaproszenie do składania ofert dodatkowych, czy też poczekać na ich złożenie przez pozostałych Wykonawców. Czy te oferty otwierać czy też nie i podjąć dalsze czynności po decyzji KIO. Dochodzi do tego kończący się termin związania ofertą.
0
2022-11-14 12:14 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

jeżeli jesteś pewien, że słusznie odrzuciłeś ofertę to możesz kontynuować. Jeżeli masz wątpliwości to albo przesuń (długo) termin składania ofert dodatkowych albo licz się z tym, że jeżeli otwierasz oferty a przegrasz w kio to będzie trzeba unieważnić postępowanie bo będzie obarczone wadą. Jeżeli czas nie goni to wydłużyłabym termin na składanie ofert dodatkowych.
jeżeli jesteś pewien, że słusznie odrzuciłeś ofertę to możesz kontynuować. Jeżeli masz wątpliwości to albo przesuń (długo) termin składania ofert dodatkowych albo licz się z tym, że jeżeli otwierasz oferty a przegrasz w kio to będzie trzeba unieważnić postępowanie bo będzie obarczone wadą. Jeżeli czas nie goni to wydłużyłabym termin na składanie ofert dodatkowych.
0
2022-11-14 13:16 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy