Forum

Powrót Poleganie na sytuacji finansowej Podmiotu trzeciego

D.

Dorota .....

1

Witam.

Wykonawca składający ofertę może polegać na sytuacji finansowej (przedstawienie obrotów firmy) Podmiotu trzeciego. Jakie dokumenty, oprócz Zobowiązania, Oświadczenia o solidarnej odpowiedzialności należy złożyć, aby udowodnić Zamawiającemu, że udostępnienie zasobów finansowych podmiotu trzeciego będzie miało realny charakter, a zatem, że wykonawca faktycznie tymi zasobami będzie dysponował na etapie realizacji zamówienia. Podmiot trzeci będzie brał czynny udział w realizacji zamówienia jako Podwykonawca.
Będę wdzięczna za informacje.
Witam. Wykonawca składający ofertę może polegać na sytuacji finansowej (przedstawienie obrotów firmy) Podmiotu trzeciego. Jakie dokumenty, oprócz Zobowiązania, Oświadczenia o solidarnej odpowiedzialności należy złożyć, aby udowodnić Zamawiającemu, że udostępnienie zasobów finansowych podmiotu trzeciego będzie miało realny charakter, a zatem, że wykonawca faktycznie tymi zasobami będzie dysponował na etapie realizacji zamówienia. Podmiot trzeci będzie brał czynny udział w realizacji zamówienia jako Podwykonawca. Będę wdzięczna za informacje.
0
2022-11-14 13:03 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

jeżeli pytasz jako zamawiający to nie narzucamy wykonawcy jak to ma wyglądać - ona ma nam udowodnić, że będzie faktycznie dysponował. Jeżeli pytasz jako wykonawca to dla mnie (jako zamawiającego) wystarczyłoby np. że udostępniający zasoby zobowiązuje się do zakupów materiałów na potrzeby realizacji tego zamówienia. To by byłby dla mnie realny dostęp do sytuacji finansowej.
jeżeli pytasz jako zamawiający to nie narzucamy wykonawcy jak to ma wyglądać - ona ma nam udowodnić, że będzie faktycznie dysponował. Jeżeli pytasz jako wykonawca to dla mnie (jako zamawiającego) wystarczyłoby np. że udostępniający zasoby zobowiązuje się do zakupów materiałów na potrzeby realizacji tego zamówienia. To by byłby dla mnie realny dostęp do sytuacji finansowej.
0
2022-11-14 13:11 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy