Forum

Powrót problem z JEDZ - pomocy

R.

Rafał .....

11

Kochani pomocy!!!
Moje pierwsze postępowanie powyżej progów. Przetarg nieograniczony. Wyłącznie przesłanki wykluczenia z art. 108. Problem z JEDZem. Przygotowałem elektroniczny formularz ale żaden z wykonawców z niego nie skorzystał. Trudno. Jedz został złożony na wzorze ogólnym. W SWZ zaznaczyłem, że w przypadku wypełnienia JEDZ’a mają zastosowanie tylko przesłanki z art. 108. Wykonawca, sam z siebie udzielił odpowiedzi NIE na następujące pytanie dotyczące przesłanki fakultatywnej:
„Czy wykonawca może potwierdzić, że: nie jest winny poważnego wprowadzenia w błąd przy dostarczaniu informacji wymaganych do weryfikacji braku podstaw wykluczenia lub do weryfikacji spełnienia kryteriów kwalifikacji; b) nie zataił tych informacji (…)”

Coś z tym robić? Wykonawca na 100% źle zrozumiał pytanie. Odpowiadając NIE miał na myśli, że nie potwierdza, że nie wprowadził w błąd. Inny z Wykonawców też udzielił odpowiedzi na to pytanie (chociaż nie powinien) ale zaznaczył prawidłowo: TAK. Ten co zaznaczył źle to najwyżej oceniony. Będę go wzywał pewnie do złożenia dokumentów podmiotowych. To pytanie w JEDZ jest w sumie tak sformułowane, że można je różnie zinterpretować dlatego Wykonawca się pomylił. Natomiast nawet jeżeli przyjąć że zaznaczył prawidłowo, czyli jednak że wprowadził w błąd, a skoro nie miałem fakultatywnych przesłanek wykluczenia to i tak chyba nie mógłbym mu nic zrobić. Dobrze myślę? Czy jednak coś z tym robić? Bardzoooo proszę o pomoc.
Kochani pomocy!!! Moje pierwsze postępowanie powyżej progów. Przetarg nieograniczony. Wyłącznie przesłanki wykluczenia z art. 108. Problem z JEDZem. Przygotowałem elektroniczny formularz ale żaden z wykonawców z niego nie skorzystał. Trudno. Jedz został złożony na wzorze ogólnym. W SWZ zaznaczyłem, że w przypadku wypełnienia JEDZ’a mają zastosowanie tylko przesłanki z art. 108. Wykonawca, sam z siebie udzielił odpowiedzi NIE na następujące pytanie dotyczące przesłanki fakultatywnej: „Czy wykonawca może potwierdzić, że: nie jest winny poważnego wprowadzenia w błąd przy dostarczaniu informacji wymaganych do weryfikacji braku podstaw wykluczenia lub do weryfikacji spełnienia kryteriów kwalifikacji; b) nie zataił tych informacji (…)” Coś z tym robić? Wykonawca na 100% źle zrozumiał pytanie. Odpowiadając NIE miał na myśli, że nie potwierdza, że nie wprowadził w błąd. Inny z Wykonawców też udzielił odpowiedzi na to pytanie (chociaż nie powinien) ale zaznaczył prawidłowo: TAK. Ten co zaznaczył źle to najwyżej oceniony. Będę go wzywał pewnie do złożenia dokumentów podmiotowych. To pytanie w JEDZ jest w sumie tak sformułowane, że można je różnie zinterpretować dlatego Wykonawca się pomylił. Natomiast nawet jeżeli przyjąć że zaznaczył prawidłowo, czyli jednak że wprowadził w błąd, a skoro nie miałem fakultatywnych przesłanek wykluczenia to i tak chyba nie mógłbym mu nic zrobić. Dobrze myślę? Czy jednak coś z tym robić? Bardzoooo proszę o pomoc.
0
2022-11-15 13:22 0

R.

Rafał .....

11

Skoro nie ma żadnej odpowiedzi to albo: jest to bardzo trudne pytanie albo... jest tak banalne że szkoda czasu na odpowiedź...
Doszedłem do wniosku, że chyba nie powinienem w ogóle tego badać, skoro nie miałem takich podstaw wykluczenia ze 109. Natomiast mimo wszystko skorzystam z artykułu 128 ust. 4 czyli wyjaśnienie treści oświadczenia za 125 ust. 1. Zamierzam zapytać czy ze względu formę pytania, która może wprowadzać w błąd przy udzielaniu na nie odpowiedzi należy rozumieć, że:
1) czy w stosunku do wykonawcy istnieją przesłanki do wykluczenia z postępowania
2) czy też, że odpowiedź "Nie", iż w stosunku do niego nie zachodzą przesłanki do wykluczenia z postępowania.
Oczywiście ubiorę to ładnie w słowa, uszczegółowię i zaznaczę, że zamawiający nie przewidział takich przesłanek wykluczenia w postępowaniu. Zatem jak mi wykonawca nie odpisze to i tak "krzywdy" mu nie zrobię. Z rozmowy z Wykonawcą wiem, że źle zrozumieli pytanie.
Skoro nie ma żadnej odpowiedzi to albo: jest to bardzo trudne pytanie albo... jest tak banalne że szkoda czasu na odpowiedź... Doszedłem do wniosku, że chyba nie powinienem w ogóle tego badać, skoro nie miałem takich podstaw wykluczenia ze 109. Natomiast mimo wszystko skorzystam z artykułu 128 ust. 4 czyli wyjaśnienie treści oświadczenia za 125 ust. 1. Zamierzam zapytać czy ze względu formę pytania, która może wprowadzać w błąd przy udzielaniu na nie odpowiedzi należy rozumieć, że: 1) czy w stosunku do wykonawcy istnieją przesłanki do wykluczenia z postępowania 2) czy też, że odpowiedź "Nie", iż w stosunku do niego nie zachodzą przesłanki do wykluczenia z postępowania. Oczywiście ubiorę to ładnie w słowa, uszczegółowię i zaznaczę, że zamawiający nie przewidział takich przesłanek wykluczenia w postępowaniu. Zatem jak mi wykonawca nie odpisze to i tak "krzywdy" mu nie zrobię. Z rozmowy z Wykonawcą wiem, że źle zrozumieli pytanie.
0
2022-11-17 08:50 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy