Forum

Powrót Dokument za zgodność oryginałem

A.

Anna .....

0

Oryginał referencji został skserowany i podpisany za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. Następnie wykonawca tę kopię zeskanował i podpisał podpisem zaufanym (postępowanie krajowe). Czy dokument ten jest zgodny z rozporządzeniem w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie?
Oryginał referencji został skserowany i podpisany za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. Następnie wykonawca tę kopię zeskanował i podpisał podpisem zaufanym (postępowanie krajowe). Czy dokument ten jest zgodny z rozporządzeniem w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie?
0
2022-11-16 14:14 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Jeżeli podpis wykonawcy (ten pierwszy - na kopii papierowej) nic nie zasłania to bym uznał. Jeżeli ktoś widział dokument - oryginał, zrobił jego kopię i potwierdził ją z oryginałem a następnie (nie mając dostępu do oryginału) zrobił kopię z kopii i potwierdził za zgodność z oryginałem (ciągle ta sama osoba) to taki "blockchain" IMHO jest dopuszczalny.
No chyba że uznamy, że za drugim razem wykonawca potwierdził za zgodność z "oryginalną kopią" ale biorąc pod uwagę, że pierwsze potwierdzenie nic nie zasłania i potwierdza ta sama osoba - to moim zdaniem można dopuścić.
Jeżeli podpis wykonawcy (ten pierwszy - na kopii papierowej) nic nie zasłania to bym uznał. Jeżeli ktoś widział dokument - oryginał, zrobił jego kopię i potwierdził ją z oryginałem a następnie (nie mając dostępu do oryginału) zrobił kopię z kopii i potwierdził za zgodność z oryginałem (ciągle ta sama osoba) to taki "blockchain" IMHO jest dopuszczalny. No chyba że uznamy, że za drugim razem wykonawca potwierdził za zgodność z "oryginalną kopią" ale biorąc pod uwagę, że pierwsze potwierdzenie nic nie zasłania i potwierdza ta sama osoba - to moim zdaniem można dopuścić.
0
2022-11-16 15:22 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy