Forum

Powrót Podmiot trzeci raz jeszcze

E.

Ewa .....

1

Przetarg na RB. Z uwagi na specyfikę zamówienia (obiekt zabytkowy) w SWZ wymagane aby minimum 50% zamówienia wykonał Wykonawca siłami własnymi. W warunkach doświadczenia wymagana jedna robota o tożsamym zakresie. W formularzu oferty Wykonawca wskazał, że zamierza zrealizować zamówienie przy udziale podwykonawców w zakresie, który był wymagany do samodzielnego wykonania w minimum 50%.
Przedstawił również zobowiązanie podmiotu trzeciego w zakresie wymaganego doświadczenia. Wezwany do wyjaśnień wskazał że zrealizuje wymaganą część zamówienia siłami własnymi. Czy mam go wezwać jeszcze do wyjaśnień czy pozostałą część zamówienia zrealizuje podmiot trzeci na którego zasoby się powołuje? Czy podmiot trzeci składa oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu?
Przetarg na RB. Z uwagi na specyfikę zamówienia (obiekt zabytkowy) w SWZ wymagane aby minimum 50% zamówienia wykonał Wykonawca siłami własnymi. W warunkach doświadczenia wymagana jedna robota o tożsamym zakresie. W formularzu oferty Wykonawca wskazał, że zamierza zrealizować zamówienie przy udziale podwykonawców w zakresie, który był wymagany do samodzielnego wykonania w minimum 50%. Przedstawił również zobowiązanie podmiotu trzeciego w zakresie wymaganego doświadczenia. Wezwany do wyjaśnień wskazał że zrealizuje wymaganą część zamówienia siłami własnymi. Czy mam go wezwać jeszcze do wyjaśnień czy pozostałą część zamówienia zrealizuje podmiot trzeci na którego zasoby się powołuje? Czy podmiot trzeci składa oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu?
0
2022-11-17 15:31 0

A.

Anna .....

Fachowiec 388

Co do zasady podmiot trzeci powinien również złożyć oświadczenia. Skoro w ofercie wykonawca wpisał podwykonawcę i wyjaśnił, że te 50% co miał zrobić zrobi to można domniemywać po wyjaśnieniach, że podwykonawca wykona te drugie 50%... ale czy można to przyjąć i procedować ofertę? Sama już nie jestem pewna :)
Co do zasady podmiot trzeci powinien również złożyć oświadczenia. Skoro w ofercie wykonawca wpisał podwykonawcę i wyjaśnił, że te 50% co miał zrobić zrobi to można domniemywać po wyjaśnieniach, że podwykonawca wykona te drugie 50%... ale czy można to przyjąć i procedować ofertę? Sama już nie jestem pewna :)
0
2022-11-17 15:49 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy