Forum

Powrót Błędy w kosztorysie ofertowym

P.

Paulina .....

5

Bardzo proszę o pomoc bo już zgłupiałam...
Wykonawca w raz z ofertą zobowiązany był przedłożyć kosztorys ofertowy (rozliczenie kosztorysowe), w którym podczas sprawdzania zauważyłam błedy/różnice.
W wielu pozycjach kosztorysu ofertowego po przemnożeniu ilości przez wskazaną przez Wykonawcę cenę jednostkową nie wychodzi mi prawidłowy wynik... np:
ilość: 1136 m x cena jedn. 51,09 = wartość 58039,38 (obliczenie Wykonawcy)
Jak przemnożymy ilość x cenę jednostkową wychodzi 58 038,24
lecz jak zrobię działanie odwrotne na wyliczeniu Wykonawcy tzn.:
58039,24: 1136 to wychodzi na to że działanie Wykonawcy jest ok... Program wykonawcy pewnie nie zaokrągla do 2 miejsc po przecinku ceny jednostkowej...
Co robić? - poprawić jako oczywistą omyłkę rachunkową?
powiem jeszcze, że takie błędy są w kilku pozycjach i jeżeli je poprawię to oferta Wykonawcy nie będzie już najkorzystniejsza i różnica w podanej cenie wyniesie aż 18 000,00 zł...
Bardzo proszę o pomoc bo już zgłupiałam... Wykonawca w raz z ofertą zobowiązany był przedłożyć kosztorys ofertowy (rozliczenie kosztorysowe), w którym podczas sprawdzania zauważyłam błedy/różnice. W wielu pozycjach kosztorysu ofertowego po przemnożeniu ilości przez wskazaną przez Wykonawcę cenę jednostkową nie wychodzi mi prawidłowy wynik... np: ilość: 1136 m x cena jedn. 51,09 = wartość 58039,38 (obliczenie Wykonawcy) Jak przemnożymy ilość x cenę jednostkową wychodzi 58 038,24 lecz jak zrobię działanie odwrotne na wyliczeniu Wykonawcy tzn.: 58039,24: 1136 to wychodzi na to że działanie Wykonawcy jest ok... Program wykonawcy pewnie nie zaokrągla do 2 miejsc po przecinku ceny jednostkowej... Co robić? - poprawić jako oczywistą omyłkę rachunkową? powiem jeszcze, że takie błędy są w kilku pozycjach i jeżeli je poprawię to oferta Wykonawcy nie będzie już najkorzystniejsza i różnica w podanej cenie wyniesie aż 18 000,00 zł...
0
2022-11-21 13:53 0

M.

Mariusz .....

Fachowiec 1693

Moim zdaniem, należy poprawic to jako omyłki rachunkowe.
Moim zdaniem, należy poprawic to jako omyłki rachunkowe.
0
2022-11-21 13:55 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy