Forum

Powrót jeszcze raz o art. 225 pzp

A.

Anna .....

1

Dzień dobry,
trafiła mi się oferta, gdzie Wykonawca w oświadczeniu dot. powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego - zaznaczył, że taki obowiązek pojawi się.
Oferta na zadanie regulaminowe, dofinansowanie Cyfrowy Powiat, diagnoza ceberbezpieczeństwa, oferta na kwotę poniżej 5 000 zł brutto.
Zapoznałam się z Waszymi wcześniejszymi komentarzami odnośnie art. 225 ustawy pzp, poszukałam informacji w sieci. I teraz mam duże wątpliwości, jak do tego podejść.
Co znalazłam:
1. "(...) obowiązkiem Wykonawcy składającego ofertę, w zakresie ceny należy podanie kwoty netto i stawki podatku VAT, natomiast Zamawiającego obciąża obliczenie i rozliczenie z organem skarbowym tego podatku (...)". źródło: https://www.blogprzetargi.pl/kategorie/obowiazek-informacyjny-art-92/jezeli-zlozono-oferte-ktorej-wybor-prowadzilby-do-powstania-u-zamawiajacego-obowiazku-podatkowego-zgodnie-z-przepisami-o-podatku
2. W praktyce obowiązywało to przy odwrotnych obciążeniach (te były do 31.10.2019 r.) lub płatnościach z Wykonawcami z zagranicy ------ Prawda czy Fałsz?????? :)
3. W tej chwili uważam, ze powinnam wezwać wykonawę do złożenia wyjaśnień ,ale ....
Dalej:
3. Od 1 listopada 2019 r. mechanizm odwrotnego obciążenia został zlikwidowany na rzecz obowiązkowego split payment.
4. Obowiązkowe zastosowanie split payment wystąpi, gdy łącznie spełnione zostaną warunki: obowiązek podatkowy, dostawa towarów lub świadczenie usług oraz data wystawienia faktury przypada po 31 października 2019 roku, wartość brutto transakcji wynosi powyżej 15 tys. W naszym Wydziale finansowym otrzymałam informację, że split payment stosujemy też przy niższych kwotach, bo to jest możliwe i tak to realizujemy...
4. Na stronie: https://komentarzpzp.pl/strona-glowna/dzial-ii/rozdzial-5/art-225/komentarz-do-art-225-ustawy ------ znalazłam informację: " 9. W ustawie z 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1751) dotychczasowy tzw. mechanizm odwróconego obciążenia VAT w zakresie tzw. towarów i usług wrażliwych (np. paliw, stali, węgla, smartfonów i tabletów oraz usług budowlanych) objętych załącznikiem nr 15 do ustawy o podatku od towarów i usług został zastąpiony tzw. mechanizmem podzielonej płatności (split payment), który znajdzie zastosowanie do postępowań wszczętych po 1 listopada 2019 r."
5. ??????????????????????????????

To teraz pytanie - co mam robi? Czy Ktoś to rozumie????
Stosujemy split payment. Przy płatności Wydz. Finansowy dzieli płatność na dwa przelewy: wartość netto + VAT (ten odprowadza do skarbówki, na konto Wykonawcy).
Czy Wykonawca dobrze oświadczył, że powstaje u nas obowiązek podatkowy, bo występuje właśnie mechanizm split payment ??????????????
RATUNKU....
Dzień dobry, trafiła mi się oferta, gdzie Wykonawca w oświadczeniu dot. powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego - zaznaczył, że taki obowiązek pojawi się. Oferta na zadanie regulaminowe, dofinansowanie Cyfrowy Powiat, diagnoza ceberbezpieczeństwa, oferta na kwotę poniżej 5 000 zł brutto. Zapoznałam się z Waszymi wcześniejszymi komentarzami odnośnie art. 225 ustawy pzp, poszukałam informacji w sieci. I teraz mam duże wątpliwości, jak do tego podejść. Co znalazłam: 1. "(...) obowiązkiem Wykonawcy składającego ofertę, w zakresie ceny należy podanie kwoty netto i stawki podatku VAT, natomiast Zamawiającego obciąża obliczenie i rozliczenie z organem skarbowym tego podatku (...)". źródło: https://www.blogprzetargi.pl/kategorie/obowiazek-informacyjny-art-92/jezeli-zlozono-oferte-ktorej-wybor-prowadzilby-do-powstania-u-zamawiajacego-obowiazku-podatkowego-zgodnie-z-przepisami-o-podatku 2. W praktyce obowiązywało to przy odwrotnych obciążeniach (te były do 31.10.2019 r.) lub płatnościach z Wykonawcami z zagranicy ------ Prawda czy Fałsz?????? :) 3. W tej chwili uważam, ze powinnam wezwać wykonawę do złożenia wyjaśnień ,ale .... Dalej: 3. Od 1 listopada 2019 r. mechanizm odwrotnego obciążenia został zlikwidowany na rzecz obowiązkowego split payment. 4. Obowiązkowe zastosowanie split payment wystąpi, gdy łącznie spełnione zostaną warunki: obowiązek podatkowy, dostawa towarów lub świadczenie usług oraz data wystawienia faktury przypada po 31 października 2019 roku, wartość brutto transakcji wynosi powyżej 15 tys. W naszym Wydziale finansowym otrzymałam informację, że split payment stosujemy też przy niższych kwotach, bo to jest możliwe i tak to realizujemy... 4. Na stronie: https://komentarzpzp.pl/strona-glowna/dzial-ii/rozdzial-5/art-225/komentarz-do-art-225-ustawy ------ znalazłam informację: " 9. W ustawie z 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1751) dotychczasowy tzw. mechanizm odwróconego obciążenia VAT w zakresie tzw. towarów i usług wrażliwych (np. paliw, stali, węgla, smartfonów i tabletów oraz usług budowlanych) objętych załącznikiem nr 15 do ustawy o podatku od towarów i usług został zastąpiony tzw. mechanizmem podzielonej płatności (split payment), który znajdzie zastosowanie do postępowań wszczętych po 1 listopada 2019 r." 5. ?????????????????????????????? To teraz pytanie - co mam robi? Czy Ktoś to rozumie???? Stosujemy split payment. Przy płatności Wydz. Finansowy dzieli płatność na dwa przelewy: wartość netto + VAT (ten odprowadza do skarbówki, na konto Wykonawcy). Czy Wykonawca dobrze oświadczył, że powstaje u nas obowiązek podatkowy, bo występuje właśnie mechanizm split payment ?????????????? RATUNKU....
0
2022-11-22 09:09 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy