Forum

Powrót oświadczenia - procedura odwrócona

M.

Monika .....

28

Przetarg nieograniczony. Procedura odwrócona. Zamawiający wezwał najkorzystniejszego wykonawcę do złożenia JEDZ oraz oświadczenia z art, 5k i art. 7 ust. 1 . Wykonawca w odpowiedzi przesłał wczoraj wymagane oświadczenia (swoje oraz podmiotu trzeciego bo powoływał sie na jego zasoby załączając do oferty jego zobowiązanie). No i tutaj mam wątpliwości co do dat.

1. oświadczenie JEDZ wykonawcy na ostatniej stronie ma datę 20.10.2022 (taka sama widnie w JEDZ-u który został załączony do oferty - no ale i tak mam obowiązek wezwać ustawa to nakazuje) natomiast podpis elektroniczny jest z datą 21.11.2022 r. Wydaje mi się że tak może być gdyż podpis elektroniczny jest z datą bieżącą (wykonawca przygotował JEDZ wcześniej i potwierdził jego aktualność z datą 21.11.2022 r. ) jednak nie jestem pewna.

2. zarówno oświadczenie JEDZ oraz oświadczenie z art. 5k i art. 7 ust. 1 podmiotu trzeciego są podpisane z datami październikowymi tj. JEDZ na ostatniej stronie jest z datą 6.10.2022 r. a podpisano elektronicznie w dniu 11.10.2022 r. (takie samo JEDZ było załączone do oferty) natomiast oświadczenie z art. 5k i art. 7 ust. 1 podpisane zostało 19.10.2022 r. Czyli dali to samo co było wcześniej załączone do oferty. Jak się do tego odnieść? Czy te oświadczenia zostały prawidłowo sporządzone i złożone ?

Oświadczenie JEDZ ma być aktualne na dzień składania ofert tak wynika z ustawy. Skoro nie jest uznawany za podmiotowy środek dowodowy (art.7 pkt 17 Pzp) to raczej nie obowiązuje aktualny na dzień złożenia. Wykonawca wraz z oświadczeniami przesłał pismo przewodnie w którym napisał że przesyła aktualne na dzień składania ofert wymagane oświadczenia i podpisał kwalifikowanym podpisem elektronicznym z datą bieżącą. Jest to dofinansowanie unijne i jestm w kropce bo nie wiem czy mogę to uznać. Ma może ktoś jakieś wyroki lub opinie?
Przetarg nieograniczony. Procedura odwrócona. Zamawiający wezwał najkorzystniejszego wykonawcę do złożenia JEDZ oraz oświadczenia z art, 5k i art. 7 ust. 1 . Wykonawca w odpowiedzi przesłał wczoraj wymagane oświadczenia (swoje oraz podmiotu trzeciego bo powoływał sie na jego zasoby załączając do oferty jego zobowiązanie). No i tutaj mam wątpliwości co do dat. 1. oświadczenie JEDZ wykonawcy na ostatniej stronie ma datę 20.10.2022 (taka sama widnie w JEDZ-u który został załączony do oferty - no ale i tak mam obowiązek wezwać ustawa to nakazuje) natomiast podpis elektroniczny jest z datą 21.11.2022 r. Wydaje mi się że tak może być gdyż podpis elektroniczny jest z datą bieżącą (wykonawca przygotował JEDZ wcześniej i potwierdził jego aktualność z datą 21.11.2022 r. ) jednak nie jestem pewna. 2. zarówno oświadczenie JEDZ oraz oświadczenie z art. 5k i art. 7 ust. 1 podmiotu trzeciego są podpisane z datami październikowymi tj. JEDZ na ostatniej stronie jest z datą 6.10.2022 r. a podpisano elektronicznie w dniu 11.10.2022 r. (takie samo JEDZ było załączone do oferty) natomiast oświadczenie z art. 5k i art. 7 ust. 1 podpisane zostało 19.10.2022 r. Czyli dali to samo co było wcześniej załączone do oferty. Jak się do tego odnieść? Czy te oświadczenia zostały prawidłowo sporządzone i złożone ? Oświadczenie JEDZ ma być aktualne na dzień składania ofert tak wynika z ustawy. Skoro nie jest uznawany za podmiotowy środek dowodowy (art.7 pkt 17 Pzp) to raczej nie obowiązuje aktualny na dzień złożenia. Wykonawca wraz z oświadczeniami przesłał pismo przewodnie w którym napisał że przesyła aktualne na dzień składania ofert wymagane oświadczenia i podpisał kwalifikowanym podpisem elektronicznym z datą bieżącą. Jest to dofinansowanie unijne i jestm w kropce bo nie wiem czy mogę to uznać. Ma może ktoś jakieś wyroki lub opinie?
0
2022-11-22 11:57 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy