Forum

Powrót Umowa z rezerwowym sprzedawcą prądu

A.

Anna .....

Fachowiec 388

Witam,
w związku z nieudanymi postępowaniami na dostawę energii muszę zawrzeć umowę na dostawę prądu ze sprzedawcą rezerwowym. Postępowania były prowadzone w grupie zakupowej, my jako gmina zawieraliśmy porozumienie z naszymi jednostkami (szkoły itp.) i przystępowaliśmy do przetargu wspólnie. Może ktoś z Was ma doświadczenie i pomoże- czy jako jednostka samorządu mogę zawnioskować o zawarcie umowy dla siebie i naszych jednostek, czy każda jednostka musi osobno wystąpić do sprzedawcy rezerwowego z wnioskiem o zawarcie umowy? Może ktoś z Was przerabiał temat i podpowie formalności i ścieżkę postępowania?
Witam, w związku z nieudanymi postępowaniami na dostawę energii muszę zawrzeć umowę na dostawę prądu ze sprzedawcą rezerwowym. Postępowania były prowadzone w grupie zakupowej, my jako gmina zawieraliśmy porozumienie z naszymi jednostkami (szkoły itp.) i przystępowaliśmy do przetargu wspólnie. Może ktoś z Was ma doświadczenie i pomoże- czy jako jednostka samorządu mogę zawnioskować o zawarcie umowy dla siebie i naszych jednostek, czy każda jednostka musi osobno wystąpić do sprzedawcy rezerwowego z wnioskiem o zawarcie umowy? Może ktoś z Was przerabiał temat i podpowie formalności i ścieżkę postępowania?
0
2022-11-25 08:07 0

H.

Hanna .....

20

Do mnie umowy przyszły automatycznie - nie musieliśmy ich nawet podpisywać.

Powinniście mieć w umowach dystrybucyjnych wybranego sprzedawcę rezerwowego (każdy region ma wyznaczonych sprzedawców, którzy mogą świadczyć sprzedaż rezerwową) i upoważnienie dla dystrybutora do zawarcia w waszym imieniu umowy sprzedaży rezerwowej. Dotychczasowy sprzedawca informuje dystrybutora o zakończeniu sprzedaży energii i wtedy dystrybutor zawiera w Waszym imieniu umowę na świadczenie sprzedaży rezerwowej. Dystrybutor przesyła potem podpisaną umowę ze sprzedawcą rezerwowym, która nie wymaga podpisu Zamawiającego ;)
Wszystko jest opisane w art. 5aa Prawa energetycznego.

Tak przynajmniej było u nas, gdy dotychczasowy sprzedawca wypowiedział nam umowę.

Aha! jest z tym trochę zabawy, bo oni te umowy sprzedaży rezerwowej zawierają oddzielnie na każdy PPE :-(
Do mnie umowy przyszły automatycznie - nie musieliśmy ich nawet podpisywać. Powinniście mieć w umowach dystrybucyjnych wybranego sprzedawcę rezerwowego (każdy region ma wyznaczonych sprzedawców, którzy mogą świadczyć sprzedaż rezerwową) i upoważnienie dla dystrybutora do zawarcia w waszym imieniu umowy sprzedaży rezerwowej. Dotychczasowy sprzedawca informuje dystrybutora o zakończeniu sprzedaży energii i wtedy dystrybutor zawiera w Waszym imieniu umowę na świadczenie sprzedaży rezerwowej. Dystrybutor przesyła potem podpisaną umowę ze sprzedawcą rezerwowym, która nie wymaga podpisu Zamawiającego ;) Wszystko jest opisane w art. 5aa Prawa energetycznego. Tak przynajmniej było u nas, gdy dotychczasowy sprzedawca wypowiedział nam umowę. Aha! jest z tym trochę zabawy, bo oni te umowy sprzedaży rezerwowej zawierają oddzielnie na każdy PPE :-(
0
2022-11-25 08:30 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy