Forum

Powrót sposób naliczania waloryzacji po 6 m-cach

M.

Małgorzata .....

99

Ciągle wracam do tematu, bo jestem w trakcie pracy nad dokumentami - umowa na rok. Jak rozumiecie taki zapis, który znalazłam u innego zamawiającego:
"1. Zamawiający na podstawie art. 439 ustawy Prawo zamówień publicznych przewiduje możliwość́ dokonania zmiany wynagrodzenia Wykonawcy, o którym mowa w § 4 ust.1, 2 i 3 w przypadku zmiany cen materiałów i kosztów związanych z realizacją zamówienia. Wynagrodzenie Wykonawcy będzie waloryzowane o wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem (kwartalny), ogłaszany przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego (dalej jako „Wskaźnik waloryzacji”), przy łącznym spełnieniu następujących postanowień:
1.1. każda ze stron umowy jest uprawniona do żądania zmiany wysokości wynagrodzenia nie częściej niż raz na kwartał (na koniec każdego pełnego kwartału trwania umowy o wskaźnik waloryzacji dla poprzedniego kwartału), przy czym,
1.2. kolejne waloryzacje nastąpią nie częściej niż po upływie kwartału od poprzedniej waloryzacji i będą dokonywane o Wskaźnik waloryzacji w stosunku do poprzedniego kwartału przy czym,
1.3. waloryzacja nie dotyczy usług wykonanych przed datą złożenia wniosku przez którąkolwiek ze Stron, przy czym,
2. Zmiany, o których mowa w ust. 4 mogą nastąpić po 6 miesiącach od daty zawarcia umowy. "
Czy to znaczy że pierwsza waloryzacja będzie się należała po 6 m-cach i będzie sumą pierwszego i drugiego wniosku kwartalnego wykonawcy (o ile z takim wystąpi oczywiście)?
I potem po trzecim kwartale znowu może dostać?
Ciągle wracam do tematu, bo jestem w trakcie pracy nad dokumentami - umowa na rok. Jak rozumiecie taki zapis, który znalazłam u innego zamawiającego: "1. Zamawiający na podstawie art. 439 ustawy Prawo zamówień publicznych przewiduje możliwość́ dokonania zmiany wynagrodzenia Wykonawcy, o którym mowa w § 4 ust.1, 2 i 3 w przypadku zmiany cen materiałów i kosztów związanych z realizacją zamówienia. Wynagrodzenie Wykonawcy będzie waloryzowane o wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem (kwartalny), ogłaszany przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego (dalej jako „Wskaźnik waloryzacji”), przy łącznym spełnieniu następujących postanowień: 1.1. każda ze stron umowy jest uprawniona do żądania zmiany wysokości wynagrodzenia nie częściej niż raz na kwartał (na koniec każdego pełnego kwartału trwania umowy o wskaźnik waloryzacji dla poprzedniego kwartału), przy czym, 1.2. kolejne waloryzacje nastąpią nie częściej niż po upływie kwartału od poprzedniej waloryzacji i będą dokonywane o Wskaźnik waloryzacji w stosunku do poprzedniego kwartału przy czym, 1.3. waloryzacja nie dotyczy usług wykonanych przed datą złożenia wniosku przez którąkolwiek ze Stron, przy czym, 2. Zmiany, o których mowa w ust. 4 mogą nastąpić po 6 miesiącach od daty zawarcia umowy. " Czy to znaczy że pierwsza waloryzacja będzie się należała po 6 m-cach i będzie sumą pierwszego i drugiego wniosku kwartalnego wykonawcy (o ile z takim wystąpi oczywiście)? I potem po trzecim kwartale znowu może dostać?
0
2022-11-25 08:31 0

P.

Paulina .....

28

Ja rozumiem to tak, że pierwsza waloryzacja będzie możliwa po upływie 6 miesięcy a kolejna nie może mieć miejsca częściej jak po upływie kwartału liczonego od tych 6 miesięcy po pierwszej waloryzacji.
Ja rozumiem to tak, że pierwsza waloryzacja będzie możliwa po upływie 6 miesięcy a kolejna nie może mieć miejsca częściej jak po upływie kwartału liczonego od tych 6 miesięcy po pierwszej waloryzacji.
0
2022-11-25 08:47 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy