Forum

Powrót kryteria oceny ofert - rozbieżność między SWZ o formularzem ofertowym

M.

Mariusz .....

0

Dzień dobry
Czy mógłbym prosić o pomoc?
Zamawiający prowadzi postępowanie w trybie podstawowym bez negocjacji na dostawę samochodu. Jednym z kryteriów oceny ofert jest dodatkowe wyposażenie pojazdu. Na formularzu ofertowym dodatkowe elementy wyposażenia były wymienione i należało potwierdzić ich występowanie za co były przyznawane punkty. W odpowiedzi na ogłoszenie wpłynęła tylko jedna oferta. Po otwarciu oferty zamawiający zorientował się że te kryteria oceny ofert podane w SWZ są inne niż podane w formularzu ofertowym. Błąd wynika z faktu, że w trakcie przygotowywania dokumentów zamówienia zmieniła się wersja SWZ. W pierwszej wersji podano elementy wyposażenia pojazdu dodatkowo punktowane które w drugiej wersji stały się wyposażeniem obligatoryjnym a w ich miejsce w drugiej wersji SWZ wskazano zupełnie inne. Zamieszczając dokumenty na stronie błędnie zamieszono pierwszą wersję SWZ i formularz ofertowy do drugiej wersji. W terminie składania ofert nie wpłynęły żadne uwagi i zapytania do SWZ.
Wykonawca w ofercie wskazał że pojazd będzie wyposażony we wszystkie elementy wyposażenia zarówno te obligatoryjne jak i te dodatkowo punktowane. Cena oferty mieści się w budżecie.
Czy w tej sytuacji można i należy coś z tą pomyłką zrobić czy można jednak kontynuować postępowanie? Zastanawiałem się nad unieważnieniem z art 255 pkt 6 ale nie wydaje mi się żeby była to wystarczająca przesłanka ku temu. W mojej ocenie jest to błąd który w tym przypadku nie wpływa na wynik postępowania i nie uniemożliwiała zawarcia niepodlegającej unieważnieniu umowy.
Bardzo proszę o radę
Dzień dobry Czy mógłbym prosić o pomoc? Zamawiający prowadzi postępowanie w trybie podstawowym bez negocjacji na dostawę samochodu. Jednym z kryteriów oceny ofert jest dodatkowe wyposażenie pojazdu. Na formularzu ofertowym dodatkowe elementy wyposażenia były wymienione i należało potwierdzić ich występowanie za co były przyznawane punkty. W odpowiedzi na ogłoszenie wpłynęła tylko jedna oferta. Po otwarciu oferty zamawiający zorientował się że te kryteria oceny ofert podane w SWZ są inne niż podane w formularzu ofertowym. Błąd wynika z faktu, że w trakcie przygotowywania dokumentów zamówienia zmieniła się wersja SWZ. W pierwszej wersji podano elementy wyposażenia pojazdu dodatkowo punktowane które w drugiej wersji stały się wyposażeniem obligatoryjnym a w ich miejsce w drugiej wersji SWZ wskazano zupełnie inne. Zamieszczając dokumenty na stronie błędnie zamieszono pierwszą wersję SWZ i formularz ofertowy do drugiej wersji. W terminie składania ofert nie wpłynęły żadne uwagi i zapytania do SWZ. Wykonawca w ofercie wskazał że pojazd będzie wyposażony we wszystkie elementy wyposażenia zarówno te obligatoryjne jak i te dodatkowo punktowane. Cena oferty mieści się w budżecie. Czy w tej sytuacji można i należy coś z tą pomyłką zrobić czy można jednak kontynuować postępowanie? Zastanawiałem się nad unieważnieniem z art 255 pkt 6 ale nie wydaje mi się żeby była to wystarczająca przesłanka ku temu. W mojej ocenie jest to błąd który w tym przypadku nie wpływa na wynik postępowania i nie uniemożliwiała zawarcia niepodlegającej unieważnieniu umowy. Bardzo proszę o radę
0
2022-11-28 20:52 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

Myślę, że można kontynuować ale punkty przyznać w oparciu o SWZ. Te elementy które w SWZ są teraz obligatoryjne powinny być potwierdzone w ofercie (nawet jeżeli wg formularza są fakultatywne) - przedmiot powinien być zgodny z SWz i punkty też przyznane zgodnie z SWZ. Gdyby było więcej ofert to warto byłoby bliżej się temu przyjrzeć ale w tej sytuacji szłabym do przodu z postępowaniem.
Myślę, że można kontynuować ale punkty przyznać w oparciu o SWZ. Te elementy które w SWZ są teraz obligatoryjne powinny być potwierdzone w ofercie (nawet jeżeli wg formularza są fakultatywne) - przedmiot powinien być zgodny z SWz i punkty też przyznane zgodnie z SWZ. Gdyby było więcej ofert to warto byłoby bliżej się temu przyjrzeć ale w tej sytuacji szłabym do przodu z postępowaniem.
0
2022-11-29 08:23 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy