Forum

Powrót Protokół postępowania w Trybie podstawowym- oświadczenie art.56 ust. 2 i 3

R.

Renata .....

14

Zamówienia publiczne przejęłam po koledze w zeszłym roku i taki kwiatek zastałam, który dopiero teraz rozkwitł: w maju 2021 r było postępowanie na usługę w trybie podstawowym. Umowa czteroletnia podpisana, realizowana. Zauważyłam, że oświadczenie z art.56 ust. 2 i 3 przewodniczącego komisji nie zostało podpisane, w protokole postępowania też brak tego jednego podpisu. Obecnie ta osoba nie chce podpisać dokumentów. czy na tym etapie jest możliwość zmiany z datami wstecznymi skład komisji? Co ewentualnie z protokołem?
Zamówienia publiczne przejęłam po koledze w zeszłym roku i taki kwiatek zastałam, który dopiero teraz rozkwitł: w maju 2021 r było postępowanie na usługę w trybie podstawowym. Umowa czteroletnia podpisana, realizowana. Zauważyłam, że oświadczenie z art.56 ust. 2 i 3 przewodniczącego komisji nie zostało podpisane, w protokole postępowania też brak tego jednego podpisu. Obecnie ta osoba nie chce podpisać dokumentów. czy na tym etapie jest możliwość zmiany z datami wstecznymi skład komisji? Co ewentualnie z protokołem?
0
2022-12-07 16:05 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Z datą wsteczną nic nie rób - to przestępstwo.
Z tego co wiem, nie złożenie oświadczenia jest naruszeniem dyscypliny -przez tego kto nie złożył (inni też mają ciepło ale to odrębny temat). Pokaż ludzikom art. 17.4 ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny, powinni zmienić zdanie.
Kiedyś - któryś z Czabanów na szkoleniu podawał, że takie oświadczenie można podpisać również z dniem dzisiejszym. W końcu oświadcza się, że nie ma się powiązań - teraz czy wtedy. Nie od końca się zgadzam, ale jeżeli dobrze "przerobisz" oświadczenie, człowiek ze spokojnym sumieniem bedzie mógł dzisiaj podpisać, że wtedy nie miał powiązań i nie był karany.
Z datą wsteczną nic nie rób - to przestępstwo. Z tego co wiem, nie złożenie oświadczenia jest naruszeniem dyscypliny -przez tego kto nie złożył (inni też mają ciepło ale to odrębny temat). Pokaż ludzikom art. 17.4 ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny, powinni zmienić zdanie. Kiedyś - któryś z Czabanów na szkoleniu podawał, że takie oświadczenie można podpisać również z dniem dzisiejszym. W końcu oświadcza się, że nie ma się powiązań - teraz czy wtedy. Nie od końca się zgadzam, ale jeżeli dobrze "przerobisz" oświadczenie, człowiek ze spokojnym sumieniem bedzie mógł dzisiaj podpisać, że wtedy nie miał powiązań i nie był karany.
0
2022-12-08 07:37 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy