Forum

Powrót Sprawa pilna! Postępowanie krajowe- roboty budowlane-> pytanie czy Wykonawca mógł usunąć KNR oraz zmienić opis pozycji?

M.

Milena .....

0

Dzień dobry
Zamawiający przewidział w SWZ wynagrodzenie kosztorysowe i załączył do SWZ przedmiary.
Z jednego strony w zapisach SWZ (w pkt 13.4 lit. b) wskazano, że kosztorys może być sporządzony wedle kalkulacji uproszczonej lub szczegółowej (czyli pozostawiony wybór wykonawcy). Następnie w rozdziale 15 SWZ wskazano, że kosztorys powinien być sporządzony w oparciu o przedmiar (który zawiera KNRy) i że wykonawca nie może wprowadzać zmian do przedmiaru robót, a opis pozycji w kosztorysie powinien odpowiadać opisowi tej pozycji zawartemu w przedmiarze robót.
Proszę o informację czy brak KNR oraz czy skrócenie opisu pozycji może wynikać z zastosowania uproszczonej metody kalkulacji i czy taki kosztorys może zostać przyjęty jako zgodny z treścią SWZ czy Zamawiający jest zobowiązany odrzucić taką ofertę na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 6 ustawy PZP albo na podstawie art.223 ust. 1 wezwać Wykonawcę do złożenia wyjaśnień odnośnie załączonego do złożonej oferty kosztorysu ofertowego.
W razie wątpliwości, co do treści pytania, mogę podesłać załączniki.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.
Dzień dobry Zamawiający przewidział w SWZ wynagrodzenie kosztorysowe i załączył do SWZ przedmiary. Z jednego strony w zapisach SWZ (w pkt 13.4 lit. b) wskazano, że kosztorys może być sporządzony wedle kalkulacji uproszczonej lub szczegółowej (czyli pozostawiony wybór wykonawcy). Następnie w rozdziale 15 SWZ wskazano, że kosztorys powinien być sporządzony w oparciu o przedmiar (który zawiera KNRy) i że wykonawca nie może wprowadzać zmian do przedmiaru robót, a opis pozycji w kosztorysie powinien odpowiadać opisowi tej pozycji zawartemu w przedmiarze robót. Proszę o informację czy brak KNR oraz czy skrócenie opisu pozycji może wynikać z zastosowania uproszczonej metody kalkulacji i czy taki kosztorys może zostać przyjęty jako zgodny z treścią SWZ czy Zamawiający jest zobowiązany odrzucić taką ofertę na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 6 ustawy PZP albo na podstawie art.223 ust. 1 wezwać Wykonawcę do złożenia wyjaśnień odnośnie załączonego do złożonej oferty kosztorysu ofertowego. W razie wątpliwości, co do treści pytania, mogę podesłać załączniki. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
0
2022-12-07 16:30 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

wydruk uproszczony czy też szczegółowy to kwestia wyboru, natomiast nie zmienia się w tym przypadku wycena, natomiast brak KNR może sugerować że pewne elementy (zakres i nakłady wynikające z opisu KNR) mogly zostać nie wycenione. co do opisu pozycji to rózne programy mogą mieć pewne odstępstwa. natomiast co do zasady jeśli zapisano że opis ma sie nie zmieniać to tak ma być. Pytanie tylko co zostało pominięte? Wyjaśnienia wiele nie dadzą bo musiałoby to być uzupełnienie (co jest niedozwolone). Jeżeli te odstępstwa nie są istotne to można i jest ich niewiele to można by sie pokusić o poprawę innej omyłki (wiem wiem co zaraz napiszą inni) a jeżeli to są sprawy istotne to niestety odrzucenie na podstawie 226. ust. 1 pkt 5. i potem pewnie KIO a tam to już chulaj dusza, bo wyrok to loteria przy takiej sytuacji.
wydruk uproszczony czy też szczegółowy to kwestia wyboru, natomiast nie zmienia się w tym przypadku wycena, natomiast brak KNR może sugerować że pewne elementy (zakres i nakłady wynikające z opisu KNR) mogly zostać nie wycenione. co do opisu pozycji to rózne programy mogą mieć pewne odstępstwa. natomiast co do zasady jeśli zapisano że opis ma sie nie zmieniać to tak ma być. Pytanie tylko co zostało pominięte? Wyjaśnienia wiele nie dadzą bo musiałoby to być uzupełnienie (co jest niedozwolone). Jeżeli te odstępstwa nie są istotne to można i jest ich niewiele to można by sie pokusić o poprawę innej omyłki (wiem wiem co zaraz napiszą inni) a jeżeli to są sprawy istotne to niestety odrzucenie na podstawie 226. ust. 1 pkt 5. i potem pewnie KIO a tam to już chulaj dusza, bo wyrok to loteria przy takiej sytuacji.
0
2022-12-08 09:39 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy