Forum

Powrót Nieważny podpis pełnomocnictwa

M.

Marcjanna .....

3

Szanowni Państwo,
zwracam się z prośbą o wyrażenie swojej opinii na niżej przedstawiony problem:

Otrzymałam ofertę zabezpieczoną wadium. Wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej podpisane przez Panią X. Kolejny dokument od ubezpieczyciela to pełnomocnictwo uprawniające Pani X do podpisywania gwarancji - niestety dokument zawiera nieważne podpisy dwóch członków zarządu.

Mam wezwać do uzupełnienia pełnomocnictwa czy odrzucić ofertę z art. 226 ust. 1 pkt. 14 ?
Szanowni Państwo, zwracam się z prośbą o wyrażenie swojej opinii na niżej przedstawiony problem: Otrzymałam ofertę zabezpieczoną wadium. Wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej podpisane przez Panią X. Kolejny dokument od ubezpieczyciela to pełnomocnictwo uprawniające Pani X do podpisywania gwarancji - niestety dokument zawiera nieważne podpisy dwóch członków zarządu. Mam wezwać do uzupełnienia pełnomocnictwa czy odrzucić ofertę z art. 226 ust. 1 pkt. 14 ?
0
2022-12-09 13:09 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Po pierwsze najwazniejsze jest żeby podpis na gwarancji byl prawidlowy.
Po drugie ustawa nie daje upowaznienia do żądania pelnomocnictwa dla osób, które podpisały gwarancję, więc nie ma podstawy do wezwania do uzupełnienia.
Po trzecie, nie wiem jaki jest powód niewazności podpisu... chodzi o to że certyfikaty wygasły?? Jeśli tak to jest ok, bo miały byc wazne w chwili składania podpisu. choć wciąż uwazam, że nie ma podstawy do badania takiego pelnomocnictwa :)
Po pierwsze najwazniejsze jest żeby podpis na gwarancji byl prawidlowy. Po drugie ustawa nie daje upowaznienia do żądania pelnomocnictwa dla osób, które podpisały gwarancję, więc nie ma podstawy do wezwania do uzupełnienia. Po trzecie, nie wiem jaki jest powód niewazności podpisu... chodzi o to że certyfikaty wygasły?? Jeśli tak to jest ok, bo miały byc wazne w chwili składania podpisu. choć wciąż uwazam, że nie ma podstawy do badania takiego pelnomocnictwa :)
0
2022-12-09 13:15 2
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy