Forum

Powrót Przykłady w opisie przedmiotu zamówienia

A.

Alicja .....

0

Postępowanie powyżej 130 tys. tryb podstawowy bez przeprowadzenia negocjacji. Muszę puścić postępowanie, w którym dostałam opis - tabelki z produktami, które są opisane i dodane są przykłady, tj. nazwy firm produktów. Otrzymałam informację, że nie wymaga się aby Wykonawca dostarczył produkty, których przykładowe nazwy zostały wskazane. Moim zdaniem wskazywanie takich przykładów jest tożsame z produktami "równoważnymi" (art. 99 ust. 5 i 6 Pzp), ale użyto innego słowa i pominięto opisanie kryteriów stosowanych w celu oceny równoważności. Jakie jest wasze zdanie?
Postępowanie powyżej 130 tys. tryb podstawowy bez przeprowadzenia negocjacji. Muszę puścić postępowanie, w którym dostałam opis - tabelki z produktami, które są opisane i dodane są przykłady, tj. nazwy firm produktów. Otrzymałam informację, że nie wymaga się aby Wykonawca dostarczył produkty, których przykładowe nazwy zostały wskazane. Moim zdaniem wskazywanie takich przykładów jest tożsame z produktami "równoważnymi" (art. 99 ust. 5 i 6 Pzp), ale użyto innego słowa i pominięto opisanie kryteriów stosowanych w celu oceny równoważności. Jakie jest wasze zdanie?
0
2022-12-13 12:15 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Jak najbardziej, masz rację.
Przy produktach równoważnych, wydaje się, że opis jest łatwiejszy, ale jeżeli chcieć opisać, w jaki sposób będzie sie sprawdzać równoważność, to w gruncie rzeczy mamy normalny opis przedmiotu zamówienia.
Powołanie się na "czekolada Milka lub równoważna" bez dodatkowych opisów jest obejściem ustawy i proszeniem się o lanie (i dostawę byle czego).
Jak najbardziej, masz rację. Przy produktach równoważnych, wydaje się, że opis jest łatwiejszy, ale jeżeli chcieć opisać, w jaki sposób będzie sie sprawdzać równoważność, to w gruncie rzeczy mamy normalny opis przedmiotu zamówienia. Powołanie się na "czekolada Milka lub równoważna" bez dodatkowych opisów jest obejściem ustawy i proszeniem się o lanie (i dostawę byle czego).
0
2022-12-13 14:40 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy