Forum

Powrót Czy podwykonawca musi posiadać koncesje?

A.

Agata .....

8

Przedmiotem zamówienia był odbiór odpadów niebezpiecznych i medycznych, a zamawiający nie zastrzegł w dokumentacji obowiązku wykonania kluczowych części zamówienia przez wykonawcę, który sam spełnia warunki udziału w postępowaniu. W trakcie realizacji zamówienia wykonawca zamierza zatrudnić podwykonawcę. Czy podwykonawca musi posiadać stosowne koncesje i zezwolenia, jak tego wymagano od wykonawcy celem spełnienia warunków udziału w postępowaniu? Czy to jedynie wykonawca ma nimi dysponować a podwykonawca nie, gdyż nie odpowiada on de facto za prawidłową realizację umowy?
Przedmiotem zamówienia był odbiór odpadów niebezpiecznych i medycznych, a zamawiający nie zastrzegł w dokumentacji obowiązku wykonania kluczowych części zamówienia przez wykonawcę, który sam spełnia warunki udziału w postępowaniu. W trakcie realizacji zamówienia wykonawca zamierza zatrudnić podwykonawcę. Czy podwykonawca musi posiadać stosowne koncesje i zezwolenia, jak tego wymagano od wykonawcy celem spełnienia warunków udziału w postępowaniu? Czy to jedynie wykonawca ma nimi dysponować a podwykonawca nie, gdyż nie odpowiada on de facto za prawidłową realizację umowy?
0
2022-12-15 11:49 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Wydaje mi się, że ze swojej natury, czynność objętą koncesjonowaniem powinien (musi) wykonywać podmiot posiadający koncesję.
Vide:
Koncesja (pozwolenie?) na przewóz materiałów promieniotwórczych. Chyba chcielibyśmy, aby wykonywał ją podmiot posiadający zezwolenie, bo co nam z tego, że odpowiada zleceniodawca, jak się popłuczyny po plutonie (jak przysłowiowe mleko) rozlały po drodze?
W razie czego wspomnijcie, że może ktoś powiadomić kogo trzeba, że podmiot bez koncesji wykonuje takie czynności. Pewnie jakieś kary za to są (mam nadzieję, że niemałe :-).
Wydaje mi się, że ze swojej natury, czynność objętą koncesjonowaniem powinien (musi) wykonywać podmiot posiadający koncesję. Vide: Koncesja (pozwolenie?) na przewóz materiałów promieniotwórczych. Chyba chcielibyśmy, aby wykonywał ją podmiot posiadający zezwolenie, bo co nam z tego, że odpowiada zleceniodawca, jak się popłuczyny po plutonie (jak przysłowiowe mleko) rozlały po drodze? W razie czego wspomnijcie, że może ktoś powiadomić kogo trzeba, że podmiot bez koncesji wykonuje takie czynności. Pewnie jakieś kary za to są (mam nadzieję, że niemałe :-).
0
2022-12-15 12:36 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy