Forum

Powrót Zapytanie ofertowe poniżej progu - otrzymane oferty powyżej 130.000

B.

Bartłomiej .....

54

Przeprowadzono zapytanie ofertowe,
szacunek na podstawie bieżącej umowy, zakładałem że jak ceny wzrosną nawet o 40 % to mieszczę się w progu do 130.000 zł netto.
Niestety otrzymałem dwie oferty powyżej 130.000 zł netto (jedna nieznacznie, ale obie przekraczają)

Czy w takim przypadku mogę procedować dalej, tj. wybrać ofertę nieznacznie wyższą od 130.000. Czy też unieważnić postępowanie i robić szybko tryb podstawowy?
Przeprowadzono zapytanie ofertowe, szacunek na podstawie bieżącej umowy, zakładałem że jak ceny wzrosną nawet o 40 % to mieszczę się w progu do 130.000 zł netto. Niestety otrzymałem dwie oferty powyżej 130.000 zł netto (jedna nieznacznie, ale obie przekraczają) Czy w takim przypadku mogę procedować dalej, tj. wybrać ofertę nieznacznie wyższą od 130.000. Czy też unieważnić postępowanie i robić szybko tryb podstawowy?
0
2022-12-16 10:41 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

jeśli jesteś w stanie obronić prawidłowość szacowania to możesz procedować dalej (ten wątek był już szeroko komentowany na forum) aczkolwiek takie oferty mogą swiadczyć albo o lajtowym podejsciem do szacunku (nie podejrzewam) albo o nagłej zmianie rynkowej.dlatego odpowiedzieć musisz sobie sam wiedząc jak szacowałeś., bo ja zakładałem wzrost cen wg rynkowych a tu masz bach ustawe dali i oferty zamiast 250 tys były po 80 (ale to gaz :) )
jeśli jesteś w stanie obronić prawidłowość szacowania to możesz procedować dalej (ten wątek był już szeroko komentowany na forum) aczkolwiek takie oferty mogą swiadczyć albo o lajtowym podejsciem do szacunku (nie podejrzewam) albo o nagłej zmianie rynkowej.dlatego odpowiedzieć musisz sobie sam wiedząc jak szacowałeś., bo ja zakładałem wzrost cen wg rynkowych a tu masz bach ustawe dali i oferty zamiast 250 tys były po 80 (ale to gaz :) )
0
2022-12-16 10:45 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy