Forum

Powrót spełnienie warunku udziału

E.

Ewa .....

1

Witam wszystkich, świeżak potrzebuje pomocy. Postępowanie na wyłonienie wykonawcy w zakresie nadzoru nad gospodarką leśną. W SWZ postawiony warunek że wykonawca winien wykonać co najmniej jedną usługę polegającą na nadzorze nad gospodarką leśną. Ofertę złożył pan Kowalski prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą, do złożonej oferty załączył wykaz usług, z którego wynika że wykonywał nadzór nad gospodarką leśną w Nadleśnictwie jako ich pracownik. Czy ja mogę to uznać jako spełnienie warunku czy wezwać do uzupełnienia? Wydaje mi się że póki co to Nadleśnictwo wykazuje spełnienie warunku a nie pan Kowalski prowadzący działalność gospodarczą. Dla Was zapewne banalne pytanie ale to moje pierwsze postępowanie i chciałabym aby było dobrze :)
Witam wszystkich, świeżak potrzebuje pomocy. Postępowanie na wyłonienie wykonawcy w zakresie nadzoru nad gospodarką leśną. W SWZ postawiony warunek że wykonawca winien wykonać co najmniej jedną usługę polegającą na nadzorze nad gospodarką leśną. Ofertę złożył pan Kowalski prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą, do złożonej oferty załączył wykaz usług, z którego wynika że wykonywał nadzór nad gospodarką leśną w Nadleśnictwie jako ich pracownik. Czy ja mogę to uznać jako spełnienie warunku czy wezwać do uzupełnienia? Wydaje mi się że póki co to Nadleśnictwo wykazuje spełnienie warunku a nie pan Kowalski prowadzący działalność gospodarczą. Dla Was zapewne banalne pytanie ale to moje pierwsze postępowanie i chciałabym aby było dobrze :)
0
2022-12-30 08:46 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Z jednej strony:
doświadczenie pracownika nie powinno być równane z doświadczeniem wykonawcy, dla którego pracował.
Kiedyś widziałem wątek, gdzie sprzeczano się, czy geodeta może wykazywać się doświadczeniem w realizacji usługi podziału gruntów, na podstawie prac wykonywanych wcześniej na etacie. I przeważały opinie, że nie, choć nie brakowało i takich, że ze względu na charakter pracy (wymagane uprawnienia, dużo większa niż w przypadku zwykłego, etatowego pracownika zindywidualizowana odpowiedzialność za wykonane prace), w tym akurat przypadku istnieją podstawy, do twierdzenia, że takie doświadczenie nabył i może się nim posługiwać.
Z drugiej strony, ciężko wam będzie znaleźć pracownika/podmiot, który samodzielnie prowadził nadzór (najczęściej są to jednak pracownicy ALP lub UW -z z naciskiem na: pracownicy). Więc jeżeli nie napisaliście wprost, że dopuszczacie doświadczenie nabyte w czasie pracy na podstawie umowy o pracę - dopuszczenie takiej sytuacji na tym etapie i przy takich opiniach może być potraktowane jako "naciąganie" . Nie znalazłem orzeczeń na ten temat ale ja nie mam abonamentu w szukio.
Nie wiem co poradzić (oprócz wezwania do uzupełnienia a potem odrzucenia - bo pewnie nie wykaże tego doświadczenia, choć kto wie?), może ktoś się wypowie.
A przy okazji - doświadczenie nabyte na podstawie umowy - zlecenia dopuścilibyście (jako podwykonawstwo)?
Z jednej strony: doświadczenie pracownika nie powinno być równane z doświadczeniem wykonawcy, dla którego pracował. Kiedyś widziałem wątek, gdzie sprzeczano się, czy geodeta może wykazywać się doświadczeniem w realizacji usługi podziału gruntów, na podstawie prac wykonywanych wcześniej na etacie. I przeważały opinie, że nie, choć nie brakowało i takich, że ze względu na charakter pracy (wymagane uprawnienia, dużo większa niż w przypadku zwykłego, etatowego pracownika zindywidualizowana odpowiedzialność za wykonane prace), w tym akurat przypadku istnieją podstawy, do twierdzenia, że takie doświadczenie nabył i może się nim posługiwać. Z drugiej strony, ciężko wam będzie znaleźć pracownika/podmiot, który samodzielnie prowadził nadzór (najczęściej są to jednak pracownicy ALP lub UW -z z naciskiem na: pracownicy). Więc jeżeli nie napisaliście wprost, że dopuszczacie doświadczenie nabyte w czasie pracy na podstawie umowy o pracę - dopuszczenie takiej sytuacji na tym etapie i przy takich opiniach może być potraktowane jako "naciąganie" . Nie znalazłem orzeczeń na ten temat ale ja nie mam abonamentu w szukio. Nie wiem co poradzić (oprócz wezwania do uzupełnienia a potem odrzucenia - bo pewnie nie wykaże tego doświadczenia, choć kto wie?), może ktoś się wypowie. A przy okazji - doświadczenie nabyte na podstawie umowy - zlecenia dopuścilibyście (jako podwykonawstwo)?
0
2022-12-30 11:13 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy