Forum

Powrót Oświadczenie z art. 125 Pzp - konsorcjum

M.

Monika .....

0

Szanowni,
mam ofertę konsorcjum (2 członków) w postępowaniu krajowym.
Złożyli jedno oświadczenie z art. 125 Pzp w następujący sposób:
- na początku mieli oświadczenie jako dokument papierowy, który został podpisany przez członka konsorcjum
- zrobili skan tego oświadczenia podpisanego przez członka konsorcjum
- skan został podpisany przez lidera kwalifikowanym podpisem elektronicznym
- pełnomocnictwo jest dla lidera do złożenia oferty, oświadczeń etc. w imieniu członka konsorcjum.
Jak to traktować?
- czy oświadczenie z art. 125 Pzp zostało złożone przez obu wykonawców? (jeden podpis na papierze członka konsorcjum, a drugi na skanie lidera)
- czy oświadczenie z art. 125 Pzp zostało złożone tylko przez lidera (uzasadnienie: nie można dokonywać cyfrowego odwzorowania oświadczenia z art. 125 Pzp, bo nie ma takiej możliwości określonej w rozporządzeniu poz. 2452 - par. 7 ust. 1).

Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Szanowni, mam ofertę konsorcjum (2 członków) w postępowaniu krajowym. Złożyli jedno oświadczenie z art. 125 Pzp w następujący sposób: - na początku mieli oświadczenie jako dokument papierowy, który został podpisany przez członka konsorcjum - zrobili skan tego oświadczenia podpisanego przez członka konsorcjum - skan został podpisany przez lidera kwalifikowanym podpisem elektronicznym - pełnomocnictwo jest dla lidera do złożenia oferty, oświadczeń etc. w imieniu członka konsorcjum. Jak to traktować? - czy oświadczenie z art. 125 Pzp zostało złożone przez obu wykonawców? (jeden podpis na papierze członka konsorcjum, a drugi na skanie lidera) - czy oświadczenie z art. 125 Pzp zostało złożone tylko przez lidera (uzasadnienie: nie można dokonywać cyfrowego odwzorowania oświadczenia z art. 125 Pzp, bo nie ma takiej możliwości określonej w rozporządzeniu poz. 2452 - par. 7 ust. 1). Będę wdzięczna za odpowiedzi.
0
2023-01-03 10:58 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Oświadczenie z art. 125 składa każdy z wykonawców - obligo
I teraz:
1) w imieniu wykonawcy nr 1 oświadczenie może złożyć wykonawca nr 2 (albo odwrotnie), może też potwierdzić cyfrowe odwzorowanie takiego oświadczenia, o ile ma stosowne pełnomocnictwo,
2) czy może być złożone jedno oświadczenie? To zależy od treści tego oświadczenia - jeżeli wynika z niego jednoznacznie, kto je składa (czyli wskazano 1 i 2 wykonawcę) oraz kto z nich podlega/nie podlega wykluczeniu - to myślę, ze można przyjąć. Chociaż jestem zwolennikiem składania odrębnych oświadczeń.
Oświadczenie z art. 125 składa każdy z wykonawców - obligo I teraz: 1) w imieniu wykonawcy nr 1 oświadczenie może złożyć wykonawca nr 2 (albo odwrotnie), może też potwierdzić cyfrowe odwzorowanie takiego oświadczenia, o ile ma stosowne pełnomocnictwo, 2) czy może być złożone jedno oświadczenie? To zależy od treści tego oświadczenia - jeżeli wynika z niego jednoznacznie, kto je składa (czyli wskazano 1 i 2 wykonawcę) oraz kto z nich podlega/nie podlega wykluczeniu - to myślę, ze można przyjąć. Chociaż jestem zwolennikiem składania odrębnych oświadczeń.
0
2023-01-03 11:22 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy