Forum

Powrót zakup węgla a sprawozdanie roczne

W.

Wojciech .....

Fachowiec 814

Jak Waszym zdaniem powinno to się łączyć - czyli wskazywać koszty w sprawozdaniu czy nie?
Ja mam jak zwykle odmienne zdanie. Otóż USTAWA z dnia 27 października 2022 r. o zakupie preferencyjnym paliwa stałego dla gospodarstw domowych w art. 6 wskazuje jednoznacznie, iż w ramach działania nie stosuje się zapisów ustawy pzp, a zatem również i zapisanego tam art. 82. o sprawozdaniach. Czyli zakup i wydana kasa nie podlega sprawozdaniu. To wg. mnie. Wskazuje również na to bezposrednie opiniowanie UZP odnoszące się do ustawy i jej art. 82.
Natomias odnosząc się do drugiego kierunku (nie mojego) wskazuje się na umieszczenie w sprawozdaniach wydatków również poza ustawowych, ale tu są już wymieniane enumeratywnie poniżej 130 tys. Więc jak?
Jak Waszym zdaniem powinno to się łączyć - czyli wskazywać koszty w sprawozdaniu czy nie? Ja mam jak zwykle odmienne zdanie. Otóż USTAWA z dnia 27 października 2022 r. o zakupie preferencyjnym paliwa stałego dla gospodarstw domowych w art. 6 wskazuje jednoznacznie, iż w ramach działania nie stosuje się zapisów ustawy pzp, a zatem również i zapisanego tam art. 82. o sprawozdaniach. Czyli zakup i wydana kasa nie podlega sprawozdaniu. To wg. mnie. Wskazuje również na to bezposrednie opiniowanie UZP odnoszące się do ustawy i jej art. 82. Natomias odnosząc się do drugiego kierunku (nie mojego) wskazuje się na umieszczenie w sprawozdaniach wydatków również poza ustawowych, ale tu są już wymieniane enumeratywnie poniżej 130 tys. Więc jak?
0
2023-01-05 10:10 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

na szczęście tego nie musze robić, ale jak by się zastanowić to pewnie zalezy jak podejść do tematu. bo jesli potraktujemy to jak całkiem ekstra wyłaczenie (podobnie jak ukraińskie zamówienia ) to pewnie bym nie ujmował (pytanie czy w ogóle w sprawozdaniu byłoby na to miejsce). Bo normalnie to wiadomym jest ze normalnie zamówienia (nawet te okreslone w art. 11) ujmowane są w pierwszej kolejności jako wyłączenia 2.1.1 (dawniej 4.8) a dopiero jesli ich wartość przekracza próg to stosujemy inne wyłaczenia i inną rubryczkę. Tak więc jestem w stanie zrozumieć to nie twoje podejście , że jak na wungiel nie wydano ponad 130 000 to pewnie trzeba to ująć. Ale to takie moje dywagacje bo jak wspomniałem , to mnie ani grzeje ani ziębi (wiem wrednie to zabrzmiało :))
na szczęście tego nie musze robić, ale jak by się zastanowić to pewnie zalezy jak podejść do tematu. bo jesli potraktujemy to jak całkiem ekstra wyłaczenie (podobnie jak ukraińskie zamówienia ) to pewnie bym nie ujmował (pytanie czy w ogóle w sprawozdaniu byłoby na to miejsce). Bo normalnie to wiadomym jest ze normalnie zamówienia (nawet te okreslone w art. 11) ujmowane są w pierwszej kolejności jako wyłączenia 2.1.1 (dawniej 4.8) a dopiero jesli ich wartość przekracza próg to stosujemy inne wyłaczenia i inną rubryczkę. Tak więc jestem w stanie zrozumieć to nie twoje podejście , że jak na wungiel nie wydano ponad 130 000 to pewnie trzeba to ująć. Ale to takie moje dywagacje bo jak wspomniałem , to mnie ani grzeje ani ziębi (wiem wrednie to zabrzmiało :))
0
2023-01-05 10:19 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy