Forum

Powrót Uzupełnione PŚD

B.

Beata .....

6

Wezwałam wykonawcę do złożenie PŚD, nie złożył. Wezwałam go do uzupełnienia. Niestety z przesłanych dokumentów nie wynika, że spełnia wymagania. Czy mogę go wezwać do wyjaśnienia? Czy odrzucam jego ofertę?
Wezwałam wykonawcę do złożenie PŚD, nie złożył. Wezwałam go do uzupełnienia. Niestety z przesłanych dokumentów nie wynika, że spełnia wymagania. Czy mogę go wezwać do wyjaśnienia? Czy odrzucam jego ofertę?
0
2023-01-11 08:08 0

J.

Joanna .....

3

Jeśli z dokumentów wynika że nie spełnia wymagania to do odrzucenia. O wyjaśnienia można prości w sytuacji niepewności tj. bez dopytania nie można jednoznacznie stwierdzić czy spełnia czy nie. Cyt. z komentarza "Stosownie do art. 128 ust. 4 Pzp zamawiający może żądać od wykonawców
wyjaśnień dotyczących treści JEDZ lub złożonych podmiotowych środków dowodowych lub
innych dokumentów lub oświadczeń składanych w postępowaniu. Przepis ten służy wyłącznie
wyjaśnieniu treści oświadczeń i dokumentów, nie zaś tworzeniu treści w nich uprzednio niezawartych (...)"
Jeśli z dokumentów wynika że nie spełnia wymagania to do odrzucenia. O wyjaśnienia można prości w sytuacji niepewności tj. bez dopytania nie można jednoznacznie stwierdzić czy spełnia czy nie. Cyt. z komentarza "Stosownie do art. 128 ust. 4 Pzp zamawiający może żądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści JEDZ lub złożonych podmiotowych środków dowodowych lub innych dokumentów lub oświadczeń składanych w postępowaniu. Przepis ten służy wyłącznie wyjaśnieniu treści oświadczeń i dokumentów, nie zaś tworzeniu treści w nich uprzednio niezawartych (...)"
0
2023-01-11 08:50 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy