Forum

Powrót Sprzątanie biura jako usługa społeczna?

J.

Joanna .....

58

Po raz pierwszy spotkałam się z tym, że zamawiający potraktował usługę sprzątania pomieszczeń biurowych w bibliotece (w tym pranie wykładzin i mycie okien) jako usługę społeczną i przeprowadził ją jako tryb podstawowy (krajowy) dla zamówienia klasycznego o wartości poniżej 750 tys. euro na podstawie art. 359 pkt 2 ustawy Pzp. Czy mógł tak zrobić? Do tego w kryteriach oceny ofert dał 100% ceny. Prawidłowo?
(Postępowanie określone zostało nazwą : Utrzymywanie właściwego porządku oraz stanu higieniczno-sanitarnego i czystości
w pomieszczeniach Biblioteki [...] a umowa zawarta na okres 12 mies. począwszy od stycznia br.)
Po raz pierwszy spotkałam się z tym, że zamawiający potraktował usługę sprzątania pomieszczeń biurowych w bibliotece (w tym pranie wykładzin i mycie okien) jako usługę społeczną i przeprowadził ją jako tryb podstawowy (krajowy) dla zamówienia klasycznego o wartości poniżej 750 tys. euro na podstawie art. 359 pkt 2 ustawy Pzp. Czy mógł tak zrobić? Do tego w kryteriach oceny ofert dał 100% ceny. Prawidłowo? (Postępowanie określone zostało nazwą : Utrzymywanie właściwego porządku oraz stanu higieniczno-sanitarnego i czystości w pomieszczeniach Biblioteki [...] a umowa zawarta na okres 12 mies. począwszy od stycznia br.)
0
2023-01-11 14:35 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 1468

Proszę podać numer ogłoszenia to będziemy wiedzieli o czym rozmawiamy. Jeżeli chodzi Pani o postępowanie, które ogłosiła Politechnika to nie było to postępowanie na usługi społeczne co zostało wskazane w sekcji II pkt 2.2. ogłoszenia o zamówieniu i nie miało też wartości unijnej co wynika z ogłoszenia o wyniku post. - wartość post. 171 tys. Co do kryterium cena 100% przy postępowaniach na usługi utrzymania czystości jest to częsta praktyka. Jeżeli główne parametry jakościowe zostały opisane w OPZ to jest prawidłowo. Swoją drogą zastanawia mnie co za "mądry wykonawca" wycenił u nich tę usługę na ponad 6 mln zł (kogoś poniosło ;)
Proszę podać numer ogłoszenia to będziemy wiedzieli o czym rozmawiamy. Jeżeli chodzi Pani o postępowanie, które ogłosiła Politechnika to nie było to postępowanie na usługi społeczne co zostało wskazane w sekcji II pkt 2.2. ogłoszenia o zamówieniu i nie miało też wartości unijnej co wynika z ogłoszenia o wyniku post. - wartość post. 171 tys. Co do kryterium cena 100% przy postępowaniach na usługi utrzymania czystości jest to częsta praktyka. Jeżeli główne parametry jakościowe zostały opisane w OPZ to jest prawidłowo. Swoją drogą zastanawia mnie co za "mądry wykonawca" wycenił u nich tę usługę na ponad 6 mln zł (kogoś poniosło ;)
0
2023-01-11 15:11 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy