Forum

Powrót Oferta na dostawę energii elektrycznej

H.

Hanna .....

20

Poproszę o radę ;)

Jesteśmy odbiorcą uprawnionym i opublikowaliśmy postępowanie (TP) na dostawę energii elektrycznej. Nie spodziewałam się ofert - myślałam, że postępowanie trzeba będzie unieważnić i skończy się na podpisaniu umów sprzedaży rezerwowej z naszym dystrybutorem, ale jak to w życiu... niespodzianka i... mam jedną ofertę ;)

Oferta przewyższa kwotę jaką możemy przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, ale ta ustalana była na podstawie stawek z poprzedniej umowy - bez uwzględnienia ustawowej stawki maksymalnej. Unieważnianie jest trochę bez sensu, bo stawki rezerwowe są wyższe niż te, które mamy w ofercie.

Bardzo proszę o weryfikację mojego sposobu myślenia - wybieram tę ofertę, podpisuję umowę na stawkę z oferty, składam Wykonawcy oświadczenie o tym, że jesteśmy odbiorcą uprawnionym i na fakturach będzie stawka ustawowa, a o różnicę między stawką ustawową a ofertową Wykonawca będzie się martwił sam?
Poproszę o radę ;) Jesteśmy odbiorcą uprawnionym i opublikowaliśmy postępowanie (TP) na dostawę energii elektrycznej. Nie spodziewałam się ofert - myślałam, że postępowanie trzeba będzie unieważnić i skończy się na podpisaniu umów sprzedaży rezerwowej z naszym dystrybutorem, ale jak to w życiu... niespodzianka i... mam jedną ofertę ;) Oferta przewyższa kwotę jaką możemy przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, ale ta ustalana była na podstawie stawek z poprzedniej umowy - bez uwzględnienia ustawowej stawki maksymalnej. Unieważnianie jest trochę bez sensu, bo stawki rezerwowe są wyższe niż te, które mamy w ofercie. Bardzo proszę o weryfikację mojego sposobu myślenia - wybieram tę ofertę, podpisuję umowę na stawkę z oferty, składam Wykonawcy oświadczenie o tym, że jesteśmy odbiorcą uprawnionym i na fakturach będzie stawka ustawowa, a o różnicę między stawką ustawową a ofertową Wykonawca będzie się martwił sam?
0
2023-01-12 10:38 0

A.

Anna .....

Fachowiec 388

Tak, jeśli jesteście uprawnieni do stawek maksymalnych z ustawy to dostawca będzie stosował tą właśnie stawkę, a wnioskował o rekompensatę różnicy do właściwego ministra.
Tak, jeśli jesteście uprawnieni do stawek maksymalnych z ustawy to dostawca będzie stosował tą właśnie stawkę, a wnioskował o rekompensatę różnicy do właściwego ministra.
0
2023-01-12 11:04 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy