Forum

Powrót Kontrola zamówienia

B.

Beata .....

6

Podczas kontroli dokumentacji zarzucono mi, że uznałam oświadczenie wykonawcy art 125 ust 1 o braku podstaw do wykluczenia. Otóż kontroler twierdzi, że wykonawca składając oświadczenie powinien wykreślić pola które go nie dotyczą, a nie zostawiać puste. U mnie wykonawca w miejscu gdzie można złożyć oświadczenie że podlega się wykluczeniu na podstawie ....... i jednocześnie podjął następujące środki naprawcze. ........, zostawił puse pole . Nie wykreślił kropek. Jak mogę przekonać kontrolę, ze uznałam to oświadczenie?
Podczas kontroli dokumentacji zarzucono mi, że uznałam oświadczenie wykonawcy art 125 ust 1 o braku podstaw do wykluczenia. Otóż kontroler twierdzi, że wykonawca składając oświadczenie powinien wykreślić pola które go nie dotyczą, a nie zostawiać puste. U mnie wykonawca w miejscu gdzie można złożyć oświadczenie że podlega się wykluczeniu na podstawie ....... i jednocześnie podjął następujące środki naprawcze. ........, zostawił puse pole . Nie wykreślił kropek. Jak mogę przekonać kontrolę, ze uznałam to oświadczenie?
0
2023-01-16 07:18 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Wykonawca oświadczył że podlega wykluczeniu na podstawie kropek?
W głowach się poprzewracało, naprawdę.
Współczuję.
Edit:
Ad rem, może napisz, że "....." nie jest zgodną z ustawą z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych, prawidłową podstawą do wykluczenia wykonawcy i pomimo takiego oświadczenia, zgodnie z przepisami nie wykluczyłaś wykonawcy. W tym stanie faktycznym wzywanie wykonawcy do poprawiania prawidłowego oświadczenia mogło skutkować (w przypadku nie uzupełnienia prawidłowego oświadczenia) koniecznością wykluczania wykonawcy, co stanowiłoby naruszenie ustawy o o odpowiedzialności za naruszenie (...)
Sytuacja podobna do tej, jakby wykonawca usługi sprzątania napisał, że podlega wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 14 ustawy Prawo pocztowe.
Też by się ten kontroler poważnie zajmował takim oświadczeniem? (nie wiem co jest w art. 14 tej ustawy).
Wykonawca oświadczył że podlega wykluczeniu na podstawie kropek? W głowach się poprzewracało, naprawdę. Współczuję. Edit: Ad rem, może napisz, że "....." nie jest zgodną z ustawą z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych, prawidłową podstawą do wykluczenia wykonawcy i pomimo takiego oświadczenia, zgodnie z przepisami nie wykluczyłaś wykonawcy. W tym stanie faktycznym wzywanie wykonawcy do poprawiania prawidłowego oświadczenia mogło skutkować (w przypadku nie uzupełnienia prawidłowego oświadczenia) koniecznością wykluczania wykonawcy, co stanowiłoby naruszenie ustawy o o odpowiedzialności za naruszenie (...) Sytuacja podobna do tej, jakby wykonawca usługi sprzątania napisał, że podlega wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 14 ustawy Prawo pocztowe. Też by się ten kontroler poważnie zajmował takim oświadczeniem? (nie wiem co jest w art. 14 tej ustawy).
0
2023-01-16 07:29 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy