Forum

Powrót Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę

E.

Emilia .....

1

Czy dla umów zawartych w 2022 r. np. w marcu 2022 r., zawartych na długi okres np. na 1,5 roku (płatność w częściach) należy przed każdą transzą płatności wymagać od Wykonawacy Oświadczenia o o niepodleganiu wykluczeniu w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę? Czy może jeśli umowa była zawarta przed wejściem w życie przepisów obligujących do żądania takich oświadczeń, Zamawiający nie powinien ich wymagać?
Czy dla umów zawartych w 2022 r. np. w marcu 2022 r., zawartych na długi okres np. na 1,5 roku (płatność w częściach) należy przed każdą transzą płatności wymagać od Wykonawacy Oświadczenia o o niepodleganiu wykluczeniu w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę? Czy może jeśli umowa była zawarta przed wejściem w życie przepisów obligujących do żądania takich oświadczeń, Zamawiający nie powinien ich wymagać?
0
2023-01-19 14:49 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Lex retro non agit.
Ja bym nie żądał (a właściwie: nie żądam bo przecież trochę takich umów mam).
Inna sprawa - coś mi się tam przypomina, że data graniczną był październik czy listopad, gdzie umowy z podmiotami z listy sankcyjnej powinny być rozwiązane (???). Z drugiej strony umów z takimi podmiotami nie mam więc nie bardzo sobie tym zaprzątałem głowę.
Może ktoś wspomoże wiedzą, bo miał taką sytuację?
Lex retro non agit. Ja bym nie żądał (a właściwie: nie żądam bo przecież trochę takich umów mam). Inna sprawa - coś mi się tam przypomina, że data graniczną był październik czy listopad, gdzie umowy z podmiotami z listy sankcyjnej powinny być rozwiązane (???). Z drugiej strony umów z takimi podmiotami nie mam więc nie bardzo sobie tym zaprzątałem głowę. Może ktoś wspomoże wiedzą, bo miał taką sytuację?
0
2023-01-20 11:03 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy