Forum

Powrót czy stroje meczowe (sportowe) itp mogę wyłączyć z Regulaminu do 130 000 zł

M.

Monika .....

15

Mam problem tego typu, jest nowo powstała Spóka sportowa w naszym mieście, jestem tam zatrudniona na umowe zlecenie. Napisałam Regulamin do 130 tys zł, w którym to określiliśmy z Prezesem próg 10 000 zł do którego nie stosuje się Regulaminu., Niestety niektóre osoby tego nie rozumieją i za wszelką cenę chcą aby ubrania sportowe zamawiac z wolnej ręki twierdząc, że ni ebędą bawić sie w "porzetargi". Łącznie póki co, to wartość zamówienia jest na granicy, łacznie wartość wszystkich ubrań sportowych i tych które sa sprzedawane dla kibiców nie przekraczaja jeszcze 130 000 zł. Z powodu braku wyłaczenia ubrań sportowych z Regulaminu jedna Pani prawnik musiał apożegnac się z pracą dla tego klubu. Jest teraz nowy prawnik, który twierdzi, że możemy wyłaczyć stosowanie REegulaminu jeżeli wartość jest poniżej 130 tys zł i zawierać różne umowy na dostawę ubvrań, np siatkarze chcą zawrzeć umowę z jedną firmą a piłkarze z inną. Co mam robić w tej sytuacji, czy faktycznie w tej sytuacji zaakceptować i wprowadzić do Regulaminu wyłaczenie zakupów ubrań sportowych i dać im wolną ręke, niech zamawiają gdzie chcą? Zastanawiam się co będzie jak wymknie się to spod kontroli i łącznie w ciągu sezonu czy roku przekroczy to kwote 130 tys zł. Proszę o pomoc, co roibć ?
Mam problem tego typu, jest nowo powstała Spóka sportowa w naszym mieście, jestem tam zatrudniona na umowe zlecenie. Napisałam Regulamin do 130 tys zł, w którym to określiliśmy z Prezesem próg 10 000 zł do którego nie stosuje się Regulaminu., Niestety niektóre osoby tego nie rozumieją i za wszelką cenę chcą aby ubrania sportowe zamawiac z wolnej ręki twierdząc, że ni ebędą bawić sie w "porzetargi". Łącznie póki co, to wartość zamówienia jest na granicy, łacznie wartość wszystkich ubrań sportowych i tych które sa sprzedawane dla kibiców nie przekraczaja jeszcze 130 000 zł. Z powodu braku wyłaczenia ubrań sportowych z Regulaminu jedna Pani prawnik musiał apożegnac się z pracą dla tego klubu. Jest teraz nowy prawnik, który twierdzi, że możemy wyłaczyć stosowanie REegulaminu jeżeli wartość jest poniżej 130 tys zł i zawierać różne umowy na dostawę ubvrań, np siatkarze chcą zawrzeć umowę z jedną firmą a piłkarze z inną. Co mam robić w tej sytuacji, czy faktycznie w tej sytuacji zaakceptować i wprowadzić do Regulaminu wyłaczenie zakupów ubrań sportowych i dać im wolną ręke, niech zamawiają gdzie chcą? Zastanawiam się co będzie jak wymknie się to spod kontroli i łącznie w ciągu sezonu czy roku przekroczy to kwote 130 tys zł. Proszę o pomoc, co roibć ?
0
2023-01-20 11:44 0

M.

Monika .....

15

Uzupełniającego wklejam propozycję prawnika i prosze o wasze opinie czy moznaby tak to wprowadzic:
"Z uwagi na fakt, że zamówienia poniżej wartości 130.000, 00 zł złotych netto są ustawowo wyłączone z regulacji Pzp (art. 2 ust. 1 pkt 1), Zarząd Zamawiającego może zdecydować każdorazowo o wyłączeniu stosowania niniejszego Regulaminu, zachowując przy udzieleniu zamówienia zasady opisane w ust. 2, w szczególności gdy pracownik Zamawiającego umotywuje potencjalną decyzję w tym zakresie. Z uwagi na specyfikę działalności sportowej, w szczególności ustęp niniejszy może dotyczyć dostaw sprzętu sportowego czy odzieży sportowej."

Ust 2 to:
"2. Zamówienia/Wydatki, w związku z zamówieniami, o których mowa w ust. 1 powinny być dokonywane w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasady uzyskania najlepszych efektów z danych nakładów i optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięciu założonych celów, w sposób umożliwiający terminową realizację zadań, w wysokości i terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań., z zachowaniem zasady uczciwej konkurencji, mając również na względzie specyfikę działania spółki sportowej i konieczności dynamicznej reakcji na zdarzenia związane z działalnością klubu sportowego."
Uzupełniającego wklejam propozycję prawnika i prosze o wasze opinie czy moznaby tak to wprowadzic: "Z uwagi na fakt, że zamówienia poniżej wartości 130.000, 00 zł złotych netto są ustawowo wyłączone z regulacji Pzp (art. 2 ust. 1 pkt 1), Zarząd Zamawiającego może zdecydować każdorazowo o wyłączeniu stosowania niniejszego Regulaminu, zachowując przy udzieleniu zamówienia zasady opisane w ust. 2, w szczególności gdy pracownik Zamawiającego umotywuje potencjalną decyzję w tym zakresie. Z uwagi na specyfikę działalności sportowej, w szczególności ustęp niniejszy może dotyczyć dostaw sprzętu sportowego czy odzieży sportowej." Ust 2 to: "2. Zamówienia/Wydatki, w związku z zamówieniami, o których mowa w ust. 1 powinny być dokonywane w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasady uzyskania najlepszych efektów z danych nakładów i optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięciu założonych celów, w sposób umożliwiający terminową realizację zadań, w wysokości i terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań., z zachowaniem zasady uczciwej konkurencji, mając również na względzie specyfikę działania spółki sportowej i konieczności dynamicznej reakcji na zdarzenia związane z działalnością klubu sportowego."
0
2023-01-20 11:52 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy