Forum

Powrót Straszne różnice w cenie

U.

Urszula .....

2

Witam, potrzebuje pomocy jak rozwiązać problem ;) Miałam dziś otwarcie ofert gdzie wpłynęły 3 oferty, ale tylko jedna mieście się w Naszym założeniu finansowym. Problem jest tylko w tym że ta najwyższa oferta jest wyższa aż o 1.5 miliona od dwóch pozostałych. Co ja powinnam zrobić? Chciałam odrzucić dwie przekraczające oferty, ale wtedy system mnie pyta czy mam wyjaśnienia do rażąco niskiej ceny Wykonawcy, ale to ta najwyższa cena jest wręcz rażąco wysoka, a nie ta która jest najkorzystniejsza, a nawet i od kolejnej. Sprawdzając jego formularz widzę, że taka nadwyżka cen powstała w wyniku jego błędu w Vacie gdzie czasem wstawił nie 23% ale np 2300%
Witam, potrzebuje pomocy jak rozwiązać problem ;) Miałam dziś otwarcie ofert gdzie wpłynęły 3 oferty, ale tylko jedna mieście się w Naszym założeniu finansowym. Problem jest tylko w tym że ta najwyższa oferta jest wyższa aż o 1.5 miliona od dwóch pozostałych. Co ja powinnam zrobić? Chciałam odrzucić dwie przekraczające oferty, ale wtedy system mnie pyta czy mam wyjaśnienia do rażąco niskiej ceny Wykonawcy, ale to ta najwyższa cena jest wręcz rażąco wysoka, a nie ta która jest najkorzystniejsza, a nawet i od kolejnej. Sprawdzając jego formularz widzę, że taka nadwyżka cen powstała w wyniku jego błędu w Vacie gdzie czasem wstawił nie 23% ale np 2300%
0
2023-02-07 14:11 0

P.

Piotr .....

Fachowiec 512

Ja nie bardzo rozumiem jedna się mieści, a jedna jest wyższa. Więc wszystko jest ok.

Nie ma procedury badania ceny rażąco wysokiej.
Nie odrzucasz ceny za zbyt wysoką cenę, ew. za niedający się poprawić błąd w cenie jeśli jest oczywisty i da się go stwierdzić. Nawet jeśli cena jest bardzo wysoka to z tego powodu oferta nie podlega odrzuceniu !!! dlatego system Cie pyta bo rozumie, że odrzucasz za zbyt niską cenę. Ale to działanie musi być poprzedzone badaniem.

Generalnie, patrzysz na bilans oferty, tą o najkorzystniejszym bilansie wybierasz (po weryfikacji dokumentów, przedmiotowo i podmiotowo)
Ja nie bardzo rozumiem jedna się mieści, a jedna jest wyższa. Więc wszystko jest ok. Nie ma procedury badania ceny rażąco wysokiej. Nie odrzucasz ceny za zbyt wysoką cenę, ew. za niedający się poprawić błąd w cenie jeśli jest oczywisty i da się go stwierdzić. Nawet jeśli cena jest bardzo wysoka to z tego powodu oferta nie podlega odrzuceniu !!! dlatego system Cie pyta bo rozumie, że odrzucasz za zbyt niską cenę. Ale to działanie musi być poprzedzone badaniem. Generalnie, patrzysz na bilans oferty, tą o najkorzystniejszym bilansie wybierasz (po weryfikacji dokumentów, przedmiotowo i podmiotowo)
0
2023-02-07 14:26 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy