Forum

Powrót Umowa Polski Ład - błędnie wpisano finansowanie

I.

Iwona .....

0

Witam Was serdecznie i proszę o pomoc!
Polski Ład. Po podpisaniu umowy z wykonawcą zauważyłam że w umowie mam błędnie wpisane transze finansowania. Jest to inwestycja powyżej 12 miesięcy i umowa z jednym wykonawcą. Zgodnie z promesą wstępną powinnam ująć w umowie 2 transze, niestety wpisałam 3 (3 transze są gdy jest inwestycja powyżej 12 miesięcy ale jest więcej umów niż jedną). Zapis o 3 transzach miałam niestety też we wzorze umowy, który stanowił załącznik do SWZ.
Czy mogę zawrzeć aneks do umowy zmieniający transze finansowania? Czy niestety muszę unieważniać postępowanie? Nie chcę tego robić. Da się to jakoś uratować? Nadmienię, że teraz te 2 transze są mniej wygodne dla wykonawcy czyli we wzorze umowy 3 transze były bardziej atrakcyjne więc można przyjąć, że w SWZ wykonawcy mieli lepsze warunki udziału w postępowaniu. Proszę o pomoc
Witam Was serdecznie i proszę o pomoc! Polski Ład. Po podpisaniu umowy z wykonawcą zauważyłam że w umowie mam błędnie wpisane transze finansowania. Jest to inwestycja powyżej 12 miesięcy i umowa z jednym wykonawcą. Zgodnie z promesą wstępną powinnam ująć w umowie 2 transze, niestety wpisałam 3 (3 transze są gdy jest inwestycja powyżej 12 miesięcy ale jest więcej umów niż jedną). Zapis o 3 transzach miałam niestety też we wzorze umowy, który stanowił załącznik do SWZ. Czy mogę zawrzeć aneks do umowy zmieniający transze finansowania? Czy niestety muszę unieważniać postępowanie? Nie chcę tego robić. Da się to jakoś uratować? Nadmienię, że teraz te 2 transze są mniej wygodne dla wykonawcy czyli we wzorze umowy 3 transze były bardziej atrakcyjne więc można przyjąć, że w SWZ wykonawcy mieli lepsze warunki udziału w postępowaniu. Proszę o pomoc
0
2023-02-07 18:34 0

P.

Piotr .....

Fachowiec 512

Myślę, że sama dokonałaś już analizy i znalazłaś odpowiedź na pytanie.
Zasada jest taka, że nie możesz wprowadzać zmian bardziej korzystnych, więc z tego tytułu jest ok. Ale masz przesłankę w umowie ? Bo ja nie widzę za bardzo podstawy prawnej do zmiany sposobu finansowania.
Myślę, że sama dokonałaś już analizy i znalazłaś odpowiedź na pytanie. Zasada jest taka, że nie możesz wprowadzać zmian bardziej korzystnych, więc z tego tytułu jest ok. Ale masz przesłankę w umowie ? Bo ja nie widzę za bardzo podstawy prawnej do zmiany sposobu finansowania.
0
2023-02-08 07:30 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy