Forum

Powrót Termin związania z ofertą

M.

Magda .....

7

Podpowiedzcie, czy w trakcie trwającego postępowania mogę skrócić TZO? Takie pytanie otrzymałam: 14. W związku z obecną sytuacją na rynku paliw, Wykonawca wnosi o skrócenie terminu związania ofertą do 14 dni (kalendarzowych) od daty złożenia oferty. Dynamiczne zmiany ceny paliwa gazowego na Towarowej Giełdzie Energii oraz długi okres związania ofertą wiąże się dla Wykonawcy z dużym ryzkiem wynikającym z utrzymania zaoferowanej ceny paliwa gazowego w okresie związania ofertą i poniesienia ewentualnej starty z tego tytułu."
Podpowiedzcie, czy w trakcie trwającego postępowania mogę skrócić TZO? Takie pytanie otrzymałam: 14. W związku z obecną sytuacją na rynku paliw, Wykonawca wnosi o skrócenie terminu związania ofertą do 14 dni (kalendarzowych) od daty złożenia oferty. Dynamiczne zmiany ceny paliwa gazowego na Towarowej Giełdzie Energii oraz długi okres związania ofertą wiąże się dla Wykonawcy z dużym ryzkiem wynikającym z utrzymania zaoferowanej ceny paliwa gazowego w okresie związania ofertą i poniesienia ewentualnej starty z tego tytułu."
0
2023-02-08 11:38 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Ustawowy TZO wynosi do 30 dni (w krajówce). Teoretycznie zamawiający może ten termin zmienić. Natomiast:
1) to zamawiający prowadzi postępowanie
2) pytanie wykonawcy jest bez sensu, bo bez względu na to , czy TZO jest 14, czy 30 dni, to po zawarciu umowy wszystko się może zdarzyć na rynku paliw, a jak wykonawca stwierdzi przed podpisaniem umowy, że ta umowa mu się nie opłaca, to może odmówić podpisania. Jego wola.
Ustawowy TZO wynosi do 30 dni (w krajówce). Teoretycznie zamawiający może ten termin zmienić. Natomiast: 1) to zamawiający prowadzi postępowanie 2) pytanie wykonawcy jest bez sensu, bo bez względu na to , czy TZO jest 14, czy 30 dni, to po zawarciu umowy wszystko się może zdarzyć na rynku paliw, a jak wykonawca stwierdzi przed podpisaniem umowy, że ta umowa mu się nie opłaca, to może odmówić podpisania. Jego wola.
0
2023-02-08 11:47 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy