Forum

Powrót identyczność ofert co do punktacji

W.

Wojciech .....

Fachowiec 814

Co robicie w przypadku jeżeli nie można wybrać najkorzystniejszej oferty z uwagi na to, że dwie lub więcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny i innych kryteriów oceny ofert i po wezwaniu do powtórnego złożenia cena jest znowu identyczna? Może unieważnić a może odrzucić obie i brać trochę wyższą?
Mój wnioesek jest taki, że pierwsza zbieznośc może być przypadkowa, ale już druga to zgodnie z prawdopodobieństwem to pewnie zmowa cenowa i gra wykonawców.
Wasza opinia i sposób postępowania.
Co robicie w przypadku jeżeli nie można wybrać najkorzystniejszej oferty z uwagi na to, że dwie lub więcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny i innych kryteriów oceny ofert i po wezwaniu do powtórnego złożenia cena jest znowu identyczna? Może unieważnić a może odrzucić obie i brać trochę wyższą? Mój wnioesek jest taki, że pierwsza zbieznośc może być przypadkowa, ale już druga to zgodnie z prawdopodobieństwem to pewnie zmowa cenowa i gra wykonawców. Wasza opinia i sposób postępowania.
0
2023-02-09 09:00 0

P.

Piotr .....

Fachowiec 512

Wydaje mi się, że odpowiedź na to pytanie jest prosta i wynika z art. 248.

Dawniej należało unieważnić, obecnie wybrać. Nie odważyłbym się odrzucać ofert, bo szanse dowodowe są bliskie zeru.
Art. 255 pkt 4 - jeśli dodatkowe są identyczne, w tej samej najwyższej wadze i tej samej cenie to unieważniasz.
Wydaje mi się, że odpowiedź na to pytanie jest prosta i wynika z art. 248. Dawniej należało unieważnić, obecnie wybrać. Nie odważyłbym się odrzucać ofert, bo szanse dowodowe są bliskie zeru. Art. 255 pkt 4 - jeśli dodatkowe są identyczne, w tej samej najwyższej wadze i tej samej cenie to unieważniasz.
0
2023-02-09 10:21 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy