Forum

Powrót Prośba o unieważnienie wyboru i ponowne badanie ofert, co robić????

U.

Urszula .....

2

Witam, pierwszy przetarg i pierwsze od razu problemy. Dokonałam wybory najkorzystniejszej oferty, aleee do jutra jest czas na odwołanie i dziś Wykonawca który nawet nie łapie się w moim finansowym zasięgu napisał do mnie pismo, że nie zgadza się z wyborem i wnosi o unieważnienie wyboru i ponowne badanie ofert. Co ja powinnam zrobić? Odpowiadać na to pismo? Czekać, aż się odwoła? Ja w karcie charakterystyki produktu widzę że jest dobrze. Unieważnić wybór i prosić o dodatkowe jakieś pisma Wykonawcy wygranego ?
Witam, pierwszy przetarg i pierwsze od razu problemy. Dokonałam wybory najkorzystniejszej oferty, aleee do jutra jest czas na odwołanie i dziś Wykonawca który nawet nie łapie się w moim finansowym zasięgu napisał do mnie pismo, że nie zgadza się z wyborem i wnosi o unieważnienie wyboru i ponowne badanie ofert. Co ja powinnam zrobić? Odpowiadać na to pismo? Czekać, aż się odwoła? Ja w karcie charakterystyki produktu widzę że jest dobrze. Unieważnić wybór i prosić o dodatkowe jakieś pisma Wykonawcy wygranego ?
0
2023-02-14 15:51 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Postępowanie zawsze prowadzi zamawiający, a nie wykonawca. Jeżeli zamawiający nie stwierdza wad w postępowaniu i jego zdaniem wybrał ofertę najkorzystniejszą z zachowaniem procedur i przepisów, to należy poczekać do upływu terminu na wniesienie odwołania. Jeżeli ten wykonawca nie złoży odwołania, to należy zawrzeć umowę z wybranym wykonawcą, a pismo tego wykonawcy proszę zignorować.
Proszę nie dać się zastraszyć wykonawcy, ani z nim nie dyskutować (w żadnej formie, ani pisemnej, ani żadnej innej). Nie powinno się odpowiadać wykonawcy na tego typu pisma, a jak złoży odwołanie, to odpowiedzi - zgodnie z przepisami udzielacie do KIO.
Zdarza się, że wykonawcy próbują w różny sposób wpływać na decyzję zamawiającego, której nie akceptują. Poza tym, gdybyście nawet stwierdzili, że coś przeoczyliście lub wasza decyzja jest niewłaściwa, to i tak nie prowadzicie negocjacji z wykonawcą. Tylko zgodnie z pzp unieważniacie określoną czynność i ją powtarzacie informując o tym jednocześnie wszystkich wykonawców - zgodnie z przepisami pzp.
Postępowanie zawsze prowadzi zamawiający, a nie wykonawca. Jeżeli zamawiający nie stwierdza wad w postępowaniu i jego zdaniem wybrał ofertę najkorzystniejszą z zachowaniem procedur i przepisów, to należy poczekać do upływu terminu na wniesienie odwołania. Jeżeli ten wykonawca nie złoży odwołania, to należy zawrzeć umowę z wybranym wykonawcą, a pismo tego wykonawcy proszę zignorować. Proszę nie dać się zastraszyć wykonawcy, ani z nim nie dyskutować (w żadnej formie, ani pisemnej, ani żadnej innej). Nie powinno się odpowiadać wykonawcy na tego typu pisma, a jak złoży odwołanie, to odpowiedzi - zgodnie z przepisami udzielacie do KIO. Zdarza się, że wykonawcy próbują w różny sposób wpływać na decyzję zamawiającego, której nie akceptują. Poza tym, gdybyście nawet stwierdzili, że coś przeoczyliście lub wasza decyzja jest niewłaściwa, to i tak nie prowadzicie negocjacji z wykonawcą. Tylko zgodnie z pzp unieważniacie określoną czynność i ją powtarzacie informując o tym jednocześnie wszystkich wykonawców - zgodnie z przepisami pzp.
0
2023-02-14 16:10 3
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy