Forum

Powrót Zaświadczenie ZUS

M.

Monika .....

28

Witam

Mam nietypową sytuację. Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie do złożenia dokumentów przesłał min. zaświadczenie z ZUS i Urzędu Skarbowego.
1) ZUS zostało złożone w oryginale (pliki otrzymane z ZUS-u w tym dokument xml) zaświadczenie zostało podpisane przez pracownika ZUS-u jednak wykonawca dodatkowo złożył przed wysłaniem do Zamawiającego swój podpis. Czy mogę to uznać? Wydaje mi się, że podpis wykonawcy w tym przypadku nie ma znaczenia ale nie jestem do końca pewna.
2) nietypowo zostało wystawione zaświadczenie z Urzędu Skarbowego tj. widać że nie jest to oryginalny pdf tylko skan jednakże widnieje na nim elektroniczny podpis naczelnika Urzędu Skarbowego. Czy to możliwe aby w US wydrukowali zaświadczenie a potem zeskanowali a następnie została podpisane ono przez pracownika ZUS-u? pierwszy raz mam taki przypadek i nie wiem co z tym fantem mam zrobić. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Witam Mam nietypową sytuację. Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie do złożenia dokumentów przesłał min. zaświadczenie z ZUS i Urzędu Skarbowego. 1) ZUS zostało złożone w oryginale (pliki otrzymane z ZUS-u w tym dokument xml) zaświadczenie zostało podpisane przez pracownika ZUS-u jednak wykonawca dodatkowo złożył przed wysłaniem do Zamawiającego swój podpis. Czy mogę to uznać? Wydaje mi się, że podpis wykonawcy w tym przypadku nie ma znaczenia ale nie jestem do końca pewna. 2) nietypowo zostało wystawione zaświadczenie z Urzędu Skarbowego tj. widać że nie jest to oryginalny pdf tylko skan jednakże widnieje na nim elektroniczny podpis naczelnika Urzędu Skarbowego. Czy to możliwe aby w US wydrukowali zaświadczenie a potem zeskanowali a następnie została podpisane ono przez pracownika ZUS-u? pierwszy raz mam taki przypadek i nie wiem co z tym fantem mam zrobić. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
0
2023-02-24 13:49 0

S.

Sylwia .....

3

Przypadek 1 ) jest OK, dodatkowy podpis wykonawcy niczego nie zmienia - tak przynajmniej nam mówili na szkoleniu z ApexNetu :)
Przypadek 2) też pierwszy raz coś takiego spotykam, ale skoro jest podpisane elektronicznie przez innego pracownika US to chyba jest OK
Przypadek 1 ) jest OK, dodatkowy podpis wykonawcy niczego nie zmienia - tak przynajmniej nam mówili na szkoleniu z ApexNetu :) Przypadek 2) też pierwszy raz coś takiego spotykam, ale skoro jest podpisane elektronicznie przez innego pracownika US to chyba jest OK
0
2023-02-24 14:15 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy