Forum

Powrót rażąco niska? zawyżona kwota oferty

A.

Alicja .....

0

W postępowaniu wpłynęło 5 ofert, z czego 4 z nich mają porównywalne kwoty oraz zbliżone do kwoty przeznaczonej na sfinansowanie, zaś 5 oferta jest dużo wyższa. Postępowanie było podzielone na części i Wykonawcy złożyli oferty na wszystkie części. Ze średniej wychodzi że muszę wezwać do wyjaśnień rażąco niskiej ceny (w zależności od części) 2-3 oferty, a pozostałe na styk. Przykład: Najniższa cena: 11 976,00 zł, najwyższa: 65 000,00 zł, przeznaczona: 12 360,00zł.
Ostatnia oferta jest mocno zawyżona i według mnie można to potraktować jako "rozbieżność wynikającą z okoliczności oczywistych, która nie wymaga wyjaśnień". Ale co dalej? Jak wygląda taka procedura? Nie wzywam do wyjaśnień, ale piszę notatkę? Informuję o tym Wykonawców przy wyborze? Oczywiście nie odrzucam bo nie mam ku temu podstawy.
Proszę o podpowiedź jak to u Państwa wygląda. Pozdrawiam
W postępowaniu wpłynęło 5 ofert, z czego 4 z nich mają porównywalne kwoty oraz zbliżone do kwoty przeznaczonej na sfinansowanie, zaś 5 oferta jest dużo wyższa. Postępowanie było podzielone na części i Wykonawcy złożyli oferty na wszystkie części. Ze średniej wychodzi że muszę wezwać do wyjaśnień rażąco niskiej ceny (w zależności od części) 2-3 oferty, a pozostałe na styk. Przykład: Najniższa cena: 11 976,00 zł, najwyższa: 65 000,00 zł, przeznaczona: 12 360,00zł. Ostatnia oferta jest mocno zawyżona i według mnie można to potraktować jako "rozbieżność wynikającą z okoliczności oczywistych, która nie wymaga wyjaśnień". Ale co dalej? Jak wygląda taka procedura? Nie wzywam do wyjaśnień, ale piszę notatkę? Informuję o tym Wykonawców przy wyborze? Oczywiście nie odrzucam bo nie mam ku temu podstawy. Proszę o podpowiedź jak to u Państwa wygląda. Pozdrawiam
0
2023-02-28 09:34 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

notatka jako dokument komisji dlaczego nie wzywano jak najbardziej wskazana, bo potem różnie bywa,przy kontroli, kogoś nie ma (zmiana personelu), lub pamięć bywa zawodna i pojawiają się niepotrzebne nerwy. a tu jak piszesz faktycznie nie widać konieczności wzywania o wyjaśnienia. a przy wyborze o tym nie piszesz, po prostu oceniasz i tyle. przynajmniej ja tak robię aczkolwiek pewnie są i tacy co piszą że odstapili od badania rnc z takich a takich powodów.
notatka jako dokument komisji dlaczego nie wzywano jak najbardziej wskazana, bo potem różnie bywa,przy kontroli, kogoś nie ma (zmiana personelu), lub pamięć bywa zawodna i pojawiają się niepotrzebne nerwy. a tu jak piszesz faktycznie nie widać konieczności wzywania o wyjaśnienia. a przy wyborze o tym nie piszesz, po prostu oceniasz i tyle. przynajmniej ja tak robię aczkolwiek pewnie są i tacy co piszą że odstapili od badania rnc z takich a takich powodów.
0
2023-02-28 10:04 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy