Forum

Powrót Złożenie wyjasnień dotyczących treści złożonej oferty

A.

Agnieszka .....

0

W postępowaniu na Inwestora Zastępczego otrzymałam trzy oferty. W formularzu ofertowym 2 wykonawców nie znalazły się informacje dot. spełnienia warunku udziału w postępowaniu osób składających się na Zespół Inwestora Zastępczego. Warunkiem było posiadanie doświadczenia w zakresie zarządzania i nadzorowania przynajmniej jednej zakończonej inwestycji budowlanej polegającej na budowie lub rozbudowie budynku użyteczności publicznej. W formularzu ofertowym prosiłam o podanie tego doświadczenia ,a na jakiej inwestycji. A otrzymałam tylko odpowiedź, że TAK mają takie doświadczenia. Ani gdzie ani u kogo nie mam takiej informacji. Tylko 1 wykonawca wypełnił formularz prawidłowo. Czy powinnam tych dwóch prosić o złożenie wyjaśnień do treści oferty czy to nie będzie przypadkiem traktowane jako zmiana treści oferty? Pomóżcie proszę....
W postępowaniu na Inwestora Zastępczego otrzymałam trzy oferty. W formularzu ofertowym 2 wykonawców nie znalazły się informacje dot. spełnienia warunku udziału w postępowaniu osób składających się na Zespół Inwestora Zastępczego. Warunkiem było posiadanie doświadczenia w zakresie zarządzania i nadzorowania przynajmniej jednej zakończonej inwestycji budowlanej polegającej na budowie lub rozbudowie budynku użyteczności publicznej. W formularzu ofertowym prosiłam o podanie tego doświadczenia ,a na jakiej inwestycji. A otrzymałam tylko odpowiedź, że TAK mają takie doświadczenia. Ani gdzie ani u kogo nie mam takiej informacji. Tylko 1 wykonawca wypełnił formularz prawidłowo. Czy powinnam tych dwóch prosić o złożenie wyjaśnień do treści oferty czy to nie będzie przypadkiem traktowane jako zmiana treści oferty? Pomóżcie proszę....
0
2023-03-02 12:51 0

A.

Adam .....

49

Co do zasady procedura wyjaśnienia (czy to w ramach art. 223 ust. 1 czy w ramach 128 ust. 4 uPzp) nie może stanowić uzupełnienia brakujących informacji a może służyć jedynie do rozwiania wątpliwości co do informacji już podanych w ofercie/dokumencie. Moim zdaniem wezwanie do wyjaśnienia o brakujące informacje (o ile wymagane były w SWZ) stanowiłyby niedopuszczalną zmianę oferty. Nawiasem mówieąc, dlaczego w formularzu ofertowym żądacie doświadczenia na spełnianie warunku udziełu w postępowanie? Te informacje powinny się znaleźć w podmiotowym środku dowodowym a nie w treści oferty Inna sprawa jeśli doświadczenie zespołu stanowi kryterium oceny ofert ale nie wynika to z zadanego pytania.
Pozdrawiam
Co do zasady procedura wyjaśnienia (czy to w ramach art. 223 ust. 1 czy w ramach 128 ust. 4 uPzp) nie może stanowić uzupełnienia brakujących informacji a może służyć jedynie do rozwiania wątpliwości co do informacji już podanych w ofercie/dokumencie. Moim zdaniem wezwanie do wyjaśnienia o brakujące informacje (o ile wymagane były w SWZ) stanowiłyby niedopuszczalną zmianę oferty. Nawiasem mówieąc, dlaczego w formularzu ofertowym żądacie doświadczenia na spełnianie warunku udziełu w postępowanie? Te informacje powinny się znaleźć w podmiotowym środku dowodowym a nie w treści oferty Inna sprawa jeśli doświadczenie zespołu stanowi kryterium oceny ofert ale nie wynika to z zadanego pytania. Pozdrawiam
0
2023-03-02 13:04 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy