Forum

Powrót art. 30.4 podział i zakup konkretnej części

A.

Anna .....

13

Witajcie w piąteczek :)
Pierwszy raz korzystać mamy z zapisów art.30 i..... zonk!
Założyliśmy przetarg dla apteki, który będzie się składał z 4 części. każda część stanowić będzie odrębne postępowanie. Jedna z części to kwota netto 79000,00 zł.
Czyli możemy zakupić w trybie regulaminowym ( spełnia wszystkie warunki)
Moje pytanie brzmi: czy z tej części możemy sobie wyciągać np pojedyncze leki i kupować je regulaminowo?
Za każdym zakupem cena na dany lek może być przecież inna.

Czy jednak musimy jednorazowo (regulaminowo) zakupić asortyment stanowiący całą tą część ( co dla mnie jest bardziej logiczne).
Witajcie w piąteczek :) Pierwszy raz korzystać mamy z zapisów art.30 i..... zonk! Założyliśmy przetarg dla apteki, który będzie się składał z 4 części. każda część stanowić będzie odrębne postępowanie. Jedna z części to kwota netto 79000,00 zł. Czyli możemy zakupić w trybie regulaminowym ( spełnia wszystkie warunki) Moje pytanie brzmi: czy z tej części możemy sobie wyciągać np pojedyncze leki i kupować je regulaminowo? Za każdym zakupem cena na dany lek może być przecież inna. Czy jednak musimy jednorazowo (regulaminowo) zakupić asortyment stanowiący całą tą część ( co dla mnie jest bardziej logiczne).
0
2023-03-10 09:12 0

K.

Katarzyna .....

88

Wg mnie to powinno działać po kolei tak (mam nadzieję, że się nie pomyliłam):
1. Szacujecie całość - 4 części wychodzą np. 1.000.000,00 zł netto.
2. Wydzielacie jedną część (bo jest np. pilna) na 79 tysięcy netto (mniej niż 80 tys euro, mniej niż 20% wartości całości).
3. Kupujecie ją jak dla tej wartości - czyli poniżej progu 130 tysięcy. Jak to kupicie to już zależy od Was co macie w regulaminie, ALE - nie dzielicie już tego dalej - czyli jeśli w regulaminie macie, że dla zakupów powyżej 50 tysięcy musicie zrobić zapytanie poprzez powieszenie na stronie itd., to musicie tak zrobić - nawet jeśli chcecie sobie kupować pojedynczo leki - to za każdym razem zapytanie. i trzymacie się tej kwoty szacowanej (jeśli robicie pojedynczo).
Wg mnie to powinno działać po kolei tak (mam nadzieję, że się nie pomyliłam): 1. Szacujecie całość - 4 części wychodzą np. 1.000.000,00 zł netto. 2. Wydzielacie jedną część (bo jest np. pilna) na 79 tysięcy netto (mniej niż 80 tys euro, mniej niż 20% wartości całości). 3. Kupujecie ją jak dla tej wartości - czyli poniżej progu 130 tysięcy. Jak to kupicie to już zależy od Was co macie w regulaminie, ALE - nie dzielicie już tego dalej - czyli jeśli w regulaminie macie, że dla zakupów powyżej 50 tysięcy musicie zrobić zapytanie poprzez powieszenie na stronie itd., to musicie tak zrobić - nawet jeśli chcecie sobie kupować pojedynczo leki - to za każdym razem zapytanie. i trzymacie się tej kwoty szacowanej (jeśli robicie pojedynczo).
0
2023-03-10 09:18 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy